Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekinuo šutnju

Nitko se ne usudi primiti ga: Indija odbila azil Snowdenu

Edward Snowden
Reuters/PIXSELL
Autori: kh/VLM, ldp
02.07.2013.
u 07:30

Iako su se pojavile naznake da će američki zvizdač "završiti u Ekvadoru, zemlji koja mu je pomogla prije deset dana da napusti Hong Kong i dođe u Rusiju, predsjednik Ekvadora rekao je da više ne razmatraju njegov zahtjev za azilom

U pismu upućenom vlastima Ekvadora bivši suradnik američke obavještajne službe (NSA) Edward Snowden istaknuo je da ga Sjedinjene Američke Države nezakonito progone zbog toga što je razotkrio njihov tajni špijunski program PRISM za praćenje elektroničkih komunikacija u svijetu, javlja Reuters. Zahvalio je Ekvadoru na pomoći da dođe do Rusije te razmatranju njegova zahtijeva za azilom, no nakon što su iz Kremlina rekli da bi Snowden trebao odustati od protu-američkih aktivnosti, odbio je mogućnost azila u Rusiji.

- I dalje sam slobodan i u mogućnosti objaviti informacije koje služe javnom interesu, ističe Snowden u pismu na španjolskom jeziku i bez datuma, poslanom ekvadorskom predsjedniku Rafaelu Correi.

"Bez obzira na to od koliko se dana moj život sastoji, ostajem posvećen borbi za pravdu u ovom svijetu punom neravnopravnosti. Ako se ikada ostvari moj doprinos općem dobru, svijet će na tome moći zahvaliti principima za koje se zalaže Ekvador", navodi se u dijelu pisma.

- Dok je javnost izrazila potporu što sam bacio svijetlo na taj tajni sistem nepravde, vlada SAD-a je na to odgovorila nezakonitim lovom na moju glavu, što me je koštalo moje obitelji, slobode da putujem i mog prava na miran život, bez straha od nezakonitog progona, napisao je Snowden.

Iz WikiLeaksa su potvrdili da je Snowden zahtjeve za azilom dao ruskim vlastima da ih predaju raznim ambasadama u Moskvi. Među zemljama koje su primile njegov zahtjev su Kina, Brazil, Indija, Rusija, Venecuela, Francuska, Njemačka, Italija i Norveška, a već ranije predao je zahtjev za azilom u Ekvadoru i Islandu, javlja Financial Times.

AP javlja kako je Indija odbila Snowdenow zahtjev za azil, a čini se kako se mnoge zemlje boje primiti ga. Navodi se kako je zahtjeve za azil poslao čak 21 zemlji.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Syed Akbaruddin rekao je kako je Indija pažljivo proučila zahtjev za političkim azilom i odlučila ga odbiti. Iz Vlade su pak izvijestili kako ne vide razlog zašto bi mu odobrili azil.

Iako su se pojavile naznake da će američki zvizdač "završiti u Ekvadoru, zemlji koja mu je pomogla prije deset dana da napusti Hong Kong i dođe u Rusiju, predsjednik Ekvadora rekao je za britanski Guardian da više ne razmatraju Edwardov zahtjev za azilom i da se dogodila neka "pogreška" s njihove strane. 

>>Snowden zatražio azil u Rusiji? Putin: Može ostati kod nas!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije