Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oslobođena tajnica

Nitko nije kriv što su nestali milijuni jer je vještak iza rešetaka

\'konzulat2\'
Arhiva VL
17.01.2011.
u 08:45

Između siječnja 1995. i 10. prosinca 1999. iz blagajne konzulata fantomski je nestalo oko 2,5 milijuna kuna

Tko je u generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Frankfurtu u drugoj polovici 90-ih pronevjerio 2,5 milijuna kuna od konzularnih pristojbi, ostao je misterij nakon sedam godina istrage i više od tri godine suđenja. Jer – za pronevjeru nije kriva bivša tajnica generalnog konzulata u Frankfurtu Vesna Vrsaljko Pomenić (64), danas zaposlenica Ministarstva vanjskih poslova (MVP), kojoj je suđenje započelo 2007. Tako je nedavno nepravomoćno presudio zagrebački sudac Mladen Žeravica, ne našavši nikakvih dokaza da je baš ona, u vrijeme dok je u konzulatu bila zadužena za financijsko poslovanje i raspolaganje gotovinom, prisvojila bilo što od novca.

Vještaku 70.000 kuna

Tužiteljstvo ju je teretilo da je od siječnja 1995. do 10. prosinca 1999. dio novca ostvarenog naplatom konzularnih pristojbi uzimala sebi umjesto da ga je u banci položila na račun konzulata. No, proces je pokazao da su dokazi protiv nje tanki. Nitko od kolega s kojima je radila nije na sudu rekao protiv nje ružnu riječ, štoviše, isticali su da je uvijek bila korektna i marljiva, uključujući i dvojicu konzula Zdenka Karakaša, te njegova nasljednika Mladena Juričića. Nitko od svjedoka nije zamijetio da se u tom razdoblju i nakon njega ponašala drukčije, rastrošnije. Vesna Vrsaljko Pomenić se u prosincu 2009. vratila u Zagreb u MVP. Proces je teško podnijela, pa je prekidan zbog njezinih problema sa zdravljem. No, presuda još nije pravomoćna, tužiteljstvo je podnijelo žalbu te traži ponavljanje procesa i novo financijsko-knjigovodstveno vještačenje. Naime, sudski vještak Jozo Marinčić, koji je 2003. za istrage radio vještačenje poslije je pravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora zbog primanja mita, te je izbrisan s popisa vještaka! Sud je to vještačenje, za koje je Marinčić zaradio 70.000 kn morao izdvojiti kao nezakonit dokaz.

Elektrotehničar i računi

Ako se predmet vrati na ponovno suđenje i da novom vještaku, kojem će iz proračuna trebati "iskeširati" barem 50.000 kn, opet će biti problem što za vještačenje nedostaje sva financijska dokumentacija, temeljem koje bi se precizno utvrdio nesrazmjer između priljeva i odljeva novca.

– Cijeli postupak oko financijskog poslovanja konzulata u Frankfurtu počeo je, najblaže rečeno, na začuđujući način. Djelatnik za sigurnost konzulata Zoran Šelendić je bez znanja i odobrenja konzula Juričića, kao elektrotehničar po struci, započeo i radio kontrolu financijske dokumentacije. Ni iz njegova iskaza, ni iz iskaza drugih svjedoka nije jasno što je on to i na koji način kontrolirao – navodi sudac Žeravica.

Komentara 5

OB
-obrisani-
10:56 17.01.2011.

Svetlo je sve bliže i bliže i bliže i bliže i bližee

DR
dreamteam
11:48 17.01.2011.

Nije moguće utvrditi gdje je novac završio ********************************************** Niti ce biti. Kao i u svim ostalim aferama.

MO
mozel
12:21 17.01.2011.

Naj bolj je reci u obranu da nije kriva i stvar je zavrsena.PODAJ TE NJEMCIMA DA TO ISTRAZE PA CETE VIDJETI ISTINU GDJE SU NOVCI ZAVRSILI.Novac je dodjeljivan i drugim konzulatima ali nije niko potpisivao kolicine kolike su bile pa se nemoze utvrditi,A onaj koji je primio mito ali od koga je primio to nije ustanovljeno ali je iza resetaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije