Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napeto uoči formiranja vlasti

Nitko nema sigurnu poziciju, Plenković želi nova lica u Vladi

Andrej Plenković
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
18.10.2016.
u 08:14

Navodno bi mogli preživjeti Butković, Tolušić, Kuščević i Medved, ali do zadnjeg trenutka ništa nije posve sigurno...

 Iako bi se sutra u Saboru trebala potvrditi nova Vlada mandatara Andreja Plenkovića, jučer poslijepodne nisu još bila definirana imena ministara. Tijekom jutra kružile su svakakve informacije; od toga da će odletjeti svi ili većina Karamarkovih ministara do toga da dio ministara iz njegove Vlade ipak ostaje. Ili pak da ničija pozicija iz prošle Vlade nije sigurna u novoj Vladi HDZ-a i Mosta.     

Zdravko Marić siguran

Tako se pronijela priča da bi umjesto ministra branitelja Tome Medveda novi šef tog resora trebao biti Zvonko Milas (koji je prije godinu dana otpao iz kombinacije za tu funkciju, što je uznemirilo braniteljske udruge), da bi se tijekom dana čulo da ministar ipak ostaje Tomo Medved. Čulo se i da pozicija nije previše sigurna ni Tomislavu Tolušiću, koji je stalno slovio kao siguran stari novi ministar, ali i da bi kao ministri mogli preživjeti baš Tolušić te Oleg Butković (iako je na razgovoru za resor prometa bio i Danijel Mileta, bivši državni tajnik za infrastrukturu u vrijeme Božidara Kalmete), Lovro Kuščević i Zdravko Marić (za kojeg je sigurno da ostaje ministar financija te postaje i potpredsjednik Vlade).

Iako, jučer poslijepodne je na razgovoru kod mandatara Plenkovića za resor graditeljstva trebala biti Mirjana Čagalj, potpredsjednica za građevinarstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Novo ime koje je jučer isplivalo jest Pavo Barišić, filozof i redovni profesor na splitskom Filozofskom fakultetu, koji bi navodno mogao biti novi ministar znanosti i obrazovanja umjesto Predraga Šustara. Plenkoviću se posljednjih dana otvorio problem s Goranom Marićem, koji je bio prvi na listi u šestoj izbornoj jedinici i koji je sudjelovao u pregovorima s Mostom, ali koji bi mogao ostati bez pozicije u Vladi. Gorana Marića su u vrhu HDZ-a vidjeli na čelu Ministarstva rada i mirovinskog sustava, ali dojam je da je on bio zainteresiran za Ministarstvo gospodarstva. Budući da Plenković, po svemu sudeći, u Vladu uvodi Martinu Dalić za ministricu gospodarstva, a da Marić nije zainteresiran za rad i mirovinski sustav, on je jučer imenovan šefom saborskog Odbora za medije.

Budući da je dobio poziciju u parlamentu, teško je vjerovati da je ona privremena i da on ulazi u Vladu, premda je bio na izborima i odradio posao u kampanji i nakon kampanje. Za ministra rada i mirovinskog sustava konkurira Tomislav Ćorić, docent na Ekonomskom fakultetu, koji se pridružio Plenkoviću u njegovoj kampanji za unutarstranačke izbore. Ministar zdravlja, po svemu sudeći, bit će Milan Kujundžić jer su Drago Prgomet, koji je bio prvi izbor za tu poziciju, i Plenković zajedno dogovorili da Prgomet ipak ostane u Saboru. Martina Bienenfeld, šefica Turističke zajednice Grada Zagreba, izgledna je ministrica turizma, Nada Murganić demografije, a još nije jasno hoće li Nina Obuljen biti ministrica kulture.

Goruće točke

Koliko se dalo jučer zaključiti iz razgovora s raznim sugovornicima iz HDZ-a, goruće su točke Ministarstvo kulture (desni politički spektar i braniteljske udruge navijaju za Zlatka Hasanbegovića i protive se Nini Obuljen), zatim situacija s Goranom Marićem, ali očito i pitanje ministra branitelja budući da se jučer intenzivno govorilo o Zvonku Milasu iako su to u vrhu HDZ-a demantirali. HDZ će danas poslijepodne održati sjednicu Predsjedništva na kojoj će članovima predstaviti imena ministara te odlučiti koje će zamjene ući u Sabor umjesto ljudi koji ulaze u Vladu. Najvažnije je pitanje kako će Plenković razriješiti poziciju ministra kulture i hoće li inzistirati na Nini Obuljen.

Ključne riječi

Komentara 45

BJ
Ben Juda Talmudan
08:33 18.10.2016.

Martinu Dalić nam šalje MMF i Wall Street.Ta je ekonomistica i članica HDZ napustila stranku i otišla raditi za MMF.Tek toliko da znate tko nam sastavlja vladu i ona priča o čati,koju je spomenuo Plenković, itekako ima smisla.Radili su nam to i prije.Linića na mjesto ministra financija je zaposlio MMF.Oni se žele dokopati preostalih hrvatskih strateških resursa čim prije,a to su HEP,Vode, Šume itd i to je upravo ono što će raditi Martina Dalić u formi tzv. reformi. Obzirom na činjenicu iz kojih krugova dolazi i tko joj je poslodavac u sjeni,ništa dobro iz toga ne treba očekivati.Što se tiče Gorana Marića,upravo je on protivnik takve neoliberalne korporativne politike i zato nije prihvatljiv za mjesto ministra gospodarstvam,Još gore po Plenkovića što je Marić godinama vjerni vojnik HDZ sa velikim doprinosom ugledu stranke,kad je stranka bila u izuzetno lošem položaju.Ako zaista Martina Dalić postane ministrica gospodarstva to će biti težak šamar zdravom dijelu stranke,a sudeći po najavama i po tome tko ju šalje,velika je vjerovatnost za to.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
08:28 18.10.2016.

Ja navijam da Hasanbegović ostane ministar kulture...Greška bi bila da M.B. vodi ministarstvo turizma....pregolem je to kolač za nju.

DU
Deleted user
08:30 18.10.2016.

Opet Iva nije spavala, pa i ne cudi opet po zna koji put ovakav vec sto puta od nje prezvakan kibidabi. Previse se druzila s Tomom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije