Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskraćena prava

Nitko nema pravo posegnuti u tuđi džep i uzeti tisuću kuna božićnice

skener
arhiva vl
24.09.2010.
u 13:49

Sinidkat zdravstva KBC-a Rijeka traži ostavku Spomenke Avberšek, Ankice Prašnjak i Ivice Babića iz pregovaračkog odbora za kolektivno pregovaranje.

- Nitko nam ne može oduzeti stečena prava ako ih se sami ne odrečemo - kazala je danas na susretu s novinarima Radmila Čahut Belobrajić, povjerenica Sindikata zdravstva, socijalne zaštite i mirovinsko-invalidskog osiguranja u KBC-u Rijeka. Najavila je da će Sindikat zdravstva KBC-a Rijeka zatražiti hitnu ostavku Spomenke Avberšek, predsjednice Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, Ankice Prašnjak, predsjednice Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara te Ivice Babića, predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata iz pregovaračkog odbora za kolektivno pregovaranje zbog obmanjivanja javnosti.

- Odricanjem od ovogodišnje božićnice oni su uime zaposlenih u zdravstvu, a bez njihova pristanka to pravo eliminirali - tisuću kuna božićnice koja im po kolektivnom ugovoru pripada - kazala je R. Čahut Belobrajić. Pitanje ovogodišnje božićnice tako je podijelilo sindikaliste. Dok Čahut drži nedopustivim uzimanje prava da se bez pitanja zaposlenih i ostalih od ukupno 14 sindikata u zdravstvu, derogira pravo isplate božićnica iz kolektivnog za djelatnost zdravstva i pita se kako je moguće da ova tri sindikata donesu odluku o neisplati božićnice zajedno s ministrom financija, dok su prije nekoliko mjeseci s ministrom zdravstva potpisali aneks kolektivnog ugovora koji pak jamči isplatu božićnica od tisuću kuna, S. Avberšek objašnjava kako pregovori nisu gotovi, nastavljaju se od kraja godine, napominjući kako su u pregovorima uspjeli spasiti regres i dar za djecu.

- Ako ne možemo spasiti božićnicu za ovu godinu, onda smo tražili da ona ne uđe u državni proračun, već u Fond nezaposlenih, jer nezaposlenost je sve veća, ne možemo biti imuni na sve što privatni sektor nema. Čahut se mora služiti argumentima i poštivati osnovna pravila. Kada raspravlja o božićnici, neka se moja kolegica Čahut ne ljuti, neka ima osjećaja prema ostalima i ne izaziva bijes kolone ljudi, nezaposlenih kojih je sve više, živi joj je primer riječko brodogradilište. Odrekli smo se božićnice samo u ovoj godini, a apetiti Vlade bili su puno veći, uspjeli smo sačuvati 90 posto prava. Simptomatično je da Čahut brani ministra Milinovića koji se najžešće zauzimao da nam uzme što više. Rado bih Čahut vidjela u pregovaračkom odboru i kako bi to ona pregovarala, stoga neka ne traži naše ostavke - komentirala je S. Avberšek. Čahut pak odgovora kako u pregovorima ne sudjeluju iz tehničkih razloga, no njezin sindikat ima svoga predstavnika, pravnicu Katu Pašić, kojoj, dodaje Čahut, ne pada na pamet pregovarati na svoju ruku.

- I dalje tvrdim da je ministar veći sindikalist od Avberšek, Prašnjak i Babića, upravo zbog odluke koja nema veze sa sindikalnim djelovanjem.

- Avberšek obmanjuje javnost, ja sam sindikalno previše pismena, sve je ugovoreno još 1992. godine, tako da ona nije ništa dogovorila. Materijalno nas je oštetila, ja sam je prokazala i nema pravo govoriti o solidariziranju s nezaposlenima. Ne može bez pitanja posegnuti u tuđi džep i uzeti tisuću kuna božićnice. Zaposleni prema kolektivnom ugovoru imaju pravo na božićnicu, a stvar je svakog ponaosob hoće li se u ime solidarnosti nje odreći. Ukinula nam je pravo koje imamo devet godina - kazala je R. Čahut Belobrajić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije