Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika zabrinutost

Nitko ne zna što stoji iza 'misteriozne bolesti' u Bijeloj kući. Istražuje se još jedan slučaj

A sunny and warm day at The White House after the CDC relaxed restrictions for people who are fully vaccinated, in Washington
Foto: CHERISS MAY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
18.05.2021.
u 07:40

Obavještajna zajednica još uvijek nije sigurna tko ili što uzrokuje niz simptoma sličnih onima sindroma Havana

Bijela kuća još uvijek istražuje slučajeve misteriozne bolesti nakon što su potkraj godine dvojica dužnosnika u Washingtonu doživjela iznenadne simptome slične onima sindroma Havana. Jedan slučaj dogodio se u blizini velikog ovalnog travnjaka na južnoj strani Bijele kuće, u kojem je jednom dužnosniku iznenada pozlilo. Imao je samo blage simptome, uključujući glavobolju i nesanicu, što je nestalo nakon tjedan dana. Drugi dužnosnik napad je također imao u blizini ulaza u Bijelu kuću, rekle su za CNN dvije osobe. On jer pretrpio ozbiljnije simptome i trebao je medicinsku pomoć, rekli su izvori.

Više izvora za CNN je reklo da je bolest dijagnosticirana kod dvoje dužnosnika Vijeća za nacionalnu sigurnost u studenome 2020., jedan dan nakon predsjedničkih izbora i jedan nekoliko tjedana kasnije. Inače od sindroma Havana oboljelo je više od 100 američkih diplomata, špijuna i vojnika širom svijeta. Obavještajna zajednica još uvijek nije sigurna tko ili što uzrokuje niz simptoma živčanog sustava ili ih se, kako kažu, može nazvati "napadima". 

Sve to izazvalo je veliku zabrinutost. Ova se priča temelji na intervjuima s desetak sadašnjih i bivših dužnosnika koji su znali za napore SAD-a da odgovore na ove misteriozne incidente.

Već pet godina istražitelji se trude objasniti neobična iskustva o kojima su izvještavali američki diplomati i drugi vladini radnici na Kubi, u Rusiji, Kini i drugdje. Osobe koje su bile pogođene izvijestile su da su doživjele iznenadnu vrtoglavicu, glavobolju i pritisak u glavi, ponekad popraćen neobičnom bukom. 

Broj sumnjivih slučajeva u svijetu se povećava. U posljednjih pet godina bilo je više od 130 slučajeva širom svijeta, navodi New York Times, koji je izvijestio da se najmanje jedna epizoda dogodila u inozemstvu u posljednja dva tjedna. Također je bilo sumnji na slučajeve u Europi, izvijestio je CNN.

Inače, simptomi Havana sindroma uključuju neobične zvukove u ušima, praćene vrtoglavicom, mučninom, jakim glavoboljama i gubitkom pamćenja, što u nekim slučajevima može trajati godinama.

Ključne riječi

Komentara 21

JO
jorgen
09:59 18.05.2021.

Inače znanstvenici na MIT-u su napravili studiju i objasnili fenomen. Ali nemojmo vjerovati njima. Vjerujmo lažljivom NYT-u. Bolje zvuči i privlači više klikova.

DU
Deleted user
08:50 18.05.2021.

ma to je post covid sindrom. mora biti.

TT
tik tak
08:09 18.05.2021.

Dakle došli su...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije