Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbor zanimanja

Nitko ne želi u autolimare, tapetare, alatničare...

ucenici
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
31.08.2013.
u 11:51

Prirodoslovna škola Karlovac upisala samo 34 novih učenika u tri programa, Šumarsku i drvodjeljsku izabralo njih pedeset

Tapetar, limar, autolimar, alatničar, programi su srednjih škola Karlovačke županije za koje interes nije pokazao niti jedan učenik. Riječ je o deficitarnim zanimanjima za koje bi nakon školovanja vjerojatno vrlo brzo pronašli posao. Međutim, mlade više zanimaju Gimnazija, Ekonomsko-turistička, Trgovačko-ugostiteljska, Medicinska, Tehnička škola i MIOŠ, koje su popunile sve ili gotovo sve kapacitete.

 Bez meteorologa

 Ipak, nakon završenih upisa u ljetnom i jesenskom roku u srednjim školama preostalo je još 275 praznih mjesta. Od ukupno 1544 predviđenih, popunjeno ih je ukupno 1269 u šezdeset razrednih odjela. U ovom zadnjem roku 95 srednjoškolaca odabralo je zanimanje.

Kako je osmaša bilo 1186, vidljivo je da su programi naših škola privukli mlade i iz drugih dijelova Hrvatske. No, mnogi će razredi biti poluprazni. Prirodoslovna škola Karlovac upisala je svega 34 srednjoškolaca u tri programa za veterinarskog, prehrambenog i poljoprivrednog tehničara fitofarmaceuta. Šumarsku i drvodjeljsku školu, koja je ove godine zbog slabog interesa ostala bez nove generacije meteoroloških tehničara, izabralo je njih pedeset.

Za novi strukovni kurikulum za šumara u trajanju od tri godine upisano je svega njih devet. Iako je riječ o novom, eksperimentalnom programu, potrebnom na tržištu rada, očito još nije dovoljno prepoznat.

S druge strane Tehnička škola Karlovac popunila je razred za automehatroničara, novo zanimanje, koji se ove školske godine također provodi eksperimentalno. Veliki je interes i za ostale njihove programe, strojarske računalne, tehničare za mehatroniku, elektrotehničare, CNC operatere, strojobravare i druge, zanimanja, s kojima se i u krizi moglo do posla.

 Ponude za dvoranu

 Novi učenici Ekonomsko-turističke škole, zajedno sa svojim strarijim kolegama, s početkom školske godine neće, nažalost, dočekati i rješavanje problema njihove sportske dvorane.

Objekt izgrađen 2008. godine zatvoren je lani u prosincu zbog opasnosti od urušavanja krovišta. Iako odgovornost snosi izvođač radova, tvrtka Coning, koja je poslove povjerila Projekt gradnji, troškove će po svemu sudeći snositi Grad i Županija.

 Kako smo doznali od ravanteljice ETŠ-a Lidije Mikšić otvorene su ponude, nakon kojih bi trebao slijediti izbor izvođača radova na krovištu. No, cjelokupna procedura potrajat će mjesecima. Stoga će srednjoškolci, ali i učenici susjedne OŠ Dragojle Jarnević do daljnjega vježbati u ŠSD Mladost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije