Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekvalifikacija

Nitko ne želi tehničkog crtača, školovat ću se za ekonomista

pouka
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
13.11.2014.
u 16:26

Petero Karlovčana zahvaljujuči učilištu POUKA osposobit će se i za programe rukovanja CNC strojem, bagerom, kao i za keramičara

Po struci sam tehnički crtač. To ovako zvuči atraktivno, ali nitko takvog stručnjaka danas ne treba. Skupila sam osamnaest godina staža na različitim poslovima. Međutim, sada sam već četiri godine bez posla. Ponovno se vraćam u školske klupe i postat ću ekonomist. Znam da i njih ima puno, ali spremna sam učiti i napokon pronaći posao- optimistična je Karlovčanka Renata Martinac.

Ugovori o stipendiranju

Jedna je od petero Karlovčana, prvih stipendista Pučkog otvorenog učilišta Pouka, koji su dobili priliku da se besplatno školuju.Tako će izabrani kandidati nakon završenog programa imati srednju stručnu spremu i biti kvalificirani za rukovatelja CNC strojem, bagerom i keramičara.

Potpisivanjem ugovora o stipendiranju zadatak do pronalaska zaposlenja tek je počeo. No, spremni za stjecanje novih zvanja vesele se diplomi, a Pouka će pomno pratiti njihov put.

– Na naš natječaj, prvi ovakve vrste u Karlovačkoj županiji pristiglo je trideset zamolbi. Mi smo izabrali petero nezaposlenih stipendista, koji su samo mogli izabrati buduća zvanja. Ostalima smo ponudili neki drugi oblik suradnje.

Kao ustanova koja potiče cjeloživotno učenje, o kojem se puno priča, a malo provodi u praksi, smatramo da je ovakav program i više nego potreban. O tome treba razvijati svijest u svim generacijama, od mladih do starije dobi.

Jedino tako možemo povećati konkurentnost na tržištu rada. Stoga ćemo se truditi nastaviti ovakvu praksu i tradiciju- najavila je Ivana Latković, ravnateljica karlovačkog učilišta Pouka koje nudi različite programe osposobljavanja i stručnog usavršavanja.

Mnogi zapravo niti ne znaju kome se obratiti i kako steći znanje za određeni posao.

Dobila i samopouzdanje

– Može se reći da sam na životnoj prekretnici. Odlučila sam preuzeti stvar u svoje ruke i tako sam slučajno došla u Pouku. Dobila sam niz praktičnih savjeta i preporuka, ali što je još važnije i samopouzdanje- kaže polaznica Martinac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije