Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
l'aquila 2009.

Nisu predvidjeli potres – talijanski seizmolozi dobili 6 godina zatvora

seizmolozi,Bernardo De Bernardinis (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
22.10.2012.
u 17:38

Osuđenici su pet dana prije potresa objavili priopćenje u kojem su otklonili mogućnost snažnog potresa

Na šest godina zatvora osuđeno je danas svih sedam stručnjaka nacionalne komisije za velike opasnosti jer su javnost obavijestili da nema opasnosti od potresa u L'Aquili zbog kojeg je zatim, 6. travnja 2009. godine, poginulo više od 300 ljudi. Tužitelji Fabio Picuti i Roberta D'Avolio zatražili su kazne po četiri godine zatvora za sve članove komisije, ali ih je sudac Marco Billi osudio na čak šest godina zatvora. Osuđeni su za ubojstvo iz nehaja, uništenje objekata i nanošenje teških ozljeda jer su tjedan dana prije potresa, 31. ožujka 2009., objavili priopćenje da u L’Aquili nema opasnosti od potresa.

"Malo vjerojatan jak potres"

To je presuda bez premca. Stručnjaci su kažnjeni jer nisu prognozirali potres, odnosno potpuno su isključili njegovu mogućnost pa su mnogi građani ostali u svojim domovima, a mogli su tu kobnu noć sa 5. na 6. travnja možda provesti negdje drugdje. Nakon 30 ročišta u malom privremenom sudu u L'Aquili, improviziranome pokraj industrijske zone Bazzano s obzirom na to da sudska zgrada nije upotrebljiva, na šest godina zatvora osuđeni su Franco Barberi, predsjednik komisije za velike opasnosti (Commissione Grandi Rischi), Bernardo de Bernardinis, zamjenik tehničkog sektora civilne zaštite, Enzo Boschi, predsjednik nacionalnog Instituta za seizmologiju i vulkanologiju, Giulio Selvaggi, direktor Nacionalnog centra za potrese, Gian Michele Calvi, odgovoran za projekte gradnje kuća, Claudio Eva, profesor fizike na Sveučilištu u Genovi, i Mauro Dolce, direktor ureda za opasnosti od potresa u civilnoj zaštiti. Nakon što je u L'Aquili zabilježeno više manjih potresa i nakon što su mnogi građani postavljali pitanja može li se dogoditi jači potres, oni su potpisali priopćenje 31. ožujka 2009. u kojem su naglasili da „je malo vjerojatan jak potres“.

Optužilo ih se za objavljivanje uopćenog priopćenja, dok su se oni branili kako se potres ne može predvidjeti i kako priopćenjem nisu htjeli širiti paniku. Sudski postupak protiv sedmorice stručnjaka počeo je 4. lipnja 2010., a ukupno je saslušano 275 svjedoka. Presuda će svakako izazvati velike polemike jer se prvi put osuđuju stručnjaci zato što nisu predvidjeli mogućnost jačeg potresa nakon vala slabijih.

Analiza rizika

- Utučen sam, očajan. Mislio sam da ću biti oslobođen. Još ne razumijem za što sam kažnjen - prva je izjava Enza Boschija, bivšeg predsjednika Instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV). U posebnom priopćenju INGV-a se kaže kako presuda iz L’Aquile dovodi u opasnost pravo i obvezu znanstvenika na sudjelovanje u javnim raspravama sa svojim priopćenjima i izjavama, jer bi za njih mogli biti kažnjeni.

– Koji će znanstvenik htjeti iznijeti svoje mišljenje znajući da bi za to mogao završiti u zatvoru – pita se INGV u priopćenju u kojem naglašava kako je Italija jedan od seizmički najosjetljivijih prostora na kojem se svakodnevno bilježe deseci potresa koje ljudi ne osjete. INGV nadzire tu seizmičku aktivnost 24 sata i na osnovi njih stvaraju se zemljovidi opasnosti. Nadalje, kaže se, da je Italija među najnaprednijim zemljama u nadziranju potresa, a prema međunarodnoj znanstvenoj praksi nemoguće je predvidjeti potres.

Tužitelj Fabio Picuti u današnjoj završnoj riječi iznio je da u pravosudnu kategoriju ulazi koncept “analiza rizika”. Potreba suvremenog društva je i imati analizu opasnosti, visokih rizika. Analiza rizika je kategorija logike koju i sami optuženici predlažu jer rizik je proizvod triju čimbenika: opasnosti, osjetljivosti i izloženosti.

– Mi, stoga, kažemo da je bilo pogrešaka u toj analizi rizika – kazao je tužitelj Picuti i naglasio da je već zakonodavac predvidio takvo što te citirao odluku Vrhovnog suda glede tragedije Sarno, gdje je 1998. odron usmrtio 160 ljudi. Sud je procijenio da je analiza opasnosti bila pogrešna.

>> Počelo suđenje seizmolozima koji nisu predvidjeli potres u L'Aquili

>> L'Aquila: grad bez ljudi

Ključne riječi

Komentara 30

HR
hrza
17:51 22.10.2012.

Ovo je najluđa informacija koju sam pročitao. Sude im što nisu predvidjeli potres!!!! Pa ko može predvidjet prirodne nepogode koje se po pravilu dešavaju na slučajan način. Teški idi.....

TO
Toni50
17:53 22.10.2012.

Ako ti dobijaš plaču cijeli život i posebne premije za elaborate te tvrdiš nešto krivo - lažno i to podpišeš; onda je kazana OK.

EX
excell
17:50 22.10.2012.

mislim da bi prvo trebalo usuditi sve talijanske proroke budućnosti ....koji svojim vidovnjaštvom nisu obavjestili svoj narod o dolazećoj katastrofi...meteorolozi i seizmolozi nisu proroci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije