Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravilnosti

Nisu odvajali bolesnike oboljele od tuberkuloze od ostalih pacijenata!

'ZA LOKAL SISAK..................25.9.2008....................PETRINJA................PETRINJSKA BOLNICA................ SNIMIO:MIROSLAV SANTEK'
''
13.09.2010.
u 05:45

Bolnica je i odbijala primati nove pacijente i slala ih je u Klenovnik, a nije ni svoje zaposlene zaštitila od zaraze.

Iako je osamostaljenje petrinjske Specijalne bolnice za kronične bolesti česta tema lokalnih dužnosnika, ne samo da do toga nije došlo, već neki smatraju da se bolnica namjerno želi ugasiti. Naime, potkraj ljeta Stručno vijeće Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku, pod koju potpada i petrinjska ustanova, donijelo je odluku da se pacijenti oboljeli od tuberkuloze više ne primaju na Odjel pulmologije petrinjske bolnice, nego da se šalju na liječenje u Klenovnik.

Ravnatelj dr. Damir Pahić na poziv novinara nije htio govoriti o tome, već je preko tajnice poručio da se pacijenti nikamo ne šalju. No, budući da je u kolovozu ustanovu posjetila inspekcija Ministarstva zdravstva, očigledno je da pacijenti, barem tijekom srpnja, pomoć u petrinjskoj bolnici nisu dobili. Naime, inspekcija je 11. kolovoza utvrdila mnoge nepravilnosti u radu petrinjske bolnice i naložila da se u roku od 24 sata počnu primati pacijenti, a pored toga, bolnica je dobila sedam dana i da obavi obavezno testiranje svih djelatnika na TBC, osigura zaštitna sredstva za osoblje, postavi zidne dozatore alkoholnog dezinficijensa za ruke i fizički odvoji bolesnike oboljele od tuberkuloze u zasebne sobe od ostalih bolesnika. Odvojiti je trebalo i njihovo posuđe i pribor za jelo, kao i nečisto rublje i posteljinu. Je li išta od navedenog provedeno, nismo uspjeli doznati ni od Pahića ni od Ministarstva. Na alarmantnu situaciju reagirala je Marijana Petir, saborska zastupnica HSS-a, koja smatra da je to pokušaj ukidanja petrinjske bolnice.

– Ustanova zadovoljava sve uvjete za liječenje plućnih bolesnika. Odluka stručnog povjerenstva, u kojem nije bilo nijednog pulmologa, direktan je udar na pacijente, kojima se odbija pružiti potrebna zdravstvena skrb i koji se u teškom stanju šalju u drugu bolnicu. Većina ih je starije dobi i sa sela, te ne odlaze u Klenovnik jer im je predaleko i financijski neprihvatljivo, te time predstavljaju izvor zaraze za svoje bližnje – govori M. Petir.

Županica Marina Lovrić Merzel smatra da je riječ o političkoj igri.

– Postoje točno određeni uvjeti koji su potrebni da bi specijalne bolnice funkcionirale, i sigurna sam da je odluka da se pacijenti proslijede onamo gdje će imati svu potrebnu njegu opravdana. Inspekcija radi pritisak da se bolnica osamostali bez zakonskih osnova, samo da bi postavila svog stranačkog ravnatelja. Degutantno je kad se politika igra životima bolesnih ljudi – izjavila je županica.

HSS se već duže vrijeme zalaže za osamostaljenje petrinjske bolnice, što bi joj osiguralo regionalni status, bolju zdravstvenu zaštitu građana te otvaranje novih radnih mjesta. Županija koči razvoj Petrinje i srozava zdravstveni standard građana. Bolnica ima sve tehničke uvjete za funkcioniranje, zaključili su Milan Herceg, predsjednik Županijskog odbora HSS-a, te dr. Miroslav Petračić, predsjednik Stručnog vijeća Županijskog odbora HSS-a, na nedavno održanoj konferenciji za novinare pod nazivom "Ukida li županija petrinjsku bolnicu?".

Komentara 2

OB
-obrisani-
11:58 13.09.2010.

Politička prepucavanja. Osobe oboljele od tuberkuloze mogu biti i vanka među narodom, sve dok uzimaju redovno lijekove. Jer nisu zarazni.

NT
ntblzg
09:09 14.09.2010.

To da bolesnici od tuberkuloze mogu okolo šetati sprovedi na Kosovu. Pa neki bolesnici su vrlo zarazni po okolinu (ovisno o stupnju i vrsti tuberkuloze)!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije