Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjegli Kaos

"Nisu nas htjeli pustiti. Izvuklo nas je znanje arapskog jezika"

hrvati, egipat (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/6
01.02.2011.
u 09:02

Jedan od evakuiranih je i Zoran Osmak koji je sa ženom i 11-godišnjim sinom jedva stigao do zračne luke

Nakon više od 12 sati putovanja na autobusni je kolodvor u Zagrebu, oko sedam sati ujutro, stiglo 15 osoba koje je Hrvatsko veleposlanstvo u Egiptu na njihov vlastiti zahtjev evakuiralo. Cijela je operacija provedena u uskoj suradnji s austrijskim ministarstvom vanjskih poslova koja ih je u svom zrakoplovu iz Kaira prebacila u sigurni Beč. Nakon toga su put nastavili autobusom. Divlje horde još uvijek pljačkaju po cijelom gradu, pale i postavljaju barikade. No, u “ratnom” Egiptu i dalje se nalazi 57 hrvatskih državljana i drugih osoba čija imena stoje na popisu za evakuaciju tamošnjeg “predstavništva” Ministarstva vanjskih poslova.

"Sigurnosti nema”

- Policijska im se država raspala, sigurnosti više nema. Strahovao sam za život kada je iz zatvora koji je udaljen samo nekoliko metara od mog stana pobjeglo nekoliko tisuća zatvorenika, a policija se povukla - strahote koje je doživio u Kairu nam je prepričao Andrej Horvat, naftni inženjer i jedan od trojice Hrvata koji su u zadnji tren izbjegli nasilju, paležu i drugim ekscesima. Pobjegli su s bušotine u El Alameinu i glavnog grada - Kaira. Svi strani zaposlenici INA-e, kaže Horvat, u ovom trenutku više nisu u Egiptu.

>>Prvi Hrvati jutros stigli iz Egipta u Zagreb

Traume je doživio i Zoran Osmak koji je zajedno sa ženom, inače zaposlenicom Veleposlanstva u Egiptu, i jedanaestogodišnjem sinu jedva stigao do zračne luke.

- Zaustavili su na jednoj od kontrolnih točaka i nisu nas htjeli pustiti dalje, no živim već pet godina tamo i pričam arapski, pa smo se nekako uspjeli izvući. Jedva smo stigli na avion - vidno pod šokom nam je ispričao Osmak koji se sa svojom obitelji do aerodroma pokušao probiti taksijem dok su se ostali u organiziranom konvoju probijali kroz Kairo. Kako saznajemo, od velike pomoći u “probijanju” barikada su bili i vanjski zaposlenici ministarstva, egipćani, koji su nabavljali aute i brinuli za svu potrebnu logistiku za hitno izvlačenje.

Strašne prizore se nagledala i Athina Varga koja je zajedno s mužem i 9-godišnjom kćerkom Vilmom pobjegla glavom bez obzira.

- Ima jako puno barikada, puno zatvorenika pljačka u gradu, batinjanja smo vidjeli. Otišli smo kako se ne bi nepotrebno dovodili u opasnost - kazala je Varga koja ne zna što ju čeka kada se jednom vrati u Egipat. Kaže kako nije sigurna bili se mogli obraniti od navale pljačkaša unatoč tomu što su se u širem centru grada građani odlučili oštro suprotstaviti kaosu.

Austrijska pomoć

O tome kako je tekla cijela operacija spašavanja pričala nam je Katija Miličić iz konzularne uprave u Zagrebu.

- Putovali su direktno iz Kaira za Beč gdje ih je dočekao autobus kojim su došli nazad u Hrvatsku. Svaki naš državljanin kao i članovi njihovih obitelji osobno su bili pitani žele li napustiti zemlju ili ne. Samo jedna obitelj Veleposlanstva je napustila zemlju, ostali stoje našim državljanima na raspolaganju 24 sata. Sve smo upozorili da ne napuštaju svoje stanove u slučaju da ne žele napustiti zemlju. Austrjance smo zamolili da nam pomognu, a pošto oni imaju oko 3000 svojih državljana u Egiptu naše su također ubacili u svoj avion - objasnila je Miličić koja je sedam godina radila u Veleposlanstvu u glavnome gradu goruće arapske države s više od 80 milijuna stanovnika u kojoj se sukobi šire i u smjeru crvenog mora. Kontakt s policijom i drugim tijelima koji organiziraju slične evakuacije nisu uspjeli stupiti u kontakt, dodaje Miličić, no sretna je da se sve završilo happy endom.

- Hranu je teško nabaviti, no veći dućani i dalje rade. Preporučujemo svima da ne putuju u Egipat - zaključila je Miličić koja je rekla kako su se među “spašenima” nalazili i jedna studentica, poslovnjaci, radnici i inženjeri te obitelji.

Komentara 29

RR
red_rad_disciplina
13:57 01.02.2011.

Evo kad im muslimansko bratstvo dodje na vlast u Egiptu doći će i mir na bliski istok jer židovi ne će dirat u palestince ni gazu, pored vojno jakog egipta

Avatar atrpimir
atrpimir
09:19 01.02.2011.

Neka osnuju \"sud za ratne zločine za područje Egipta u Haagu\" jer su tako uspješno podržavali diktaturu a ne narod. Ali neće, jer su ovaj puta sami proizveli sranje. I USA i Englezi.

OB
-obrisani-
12:33 01.02.2011.

kako ide na hrvatski domoljubni način dobar - bolji - najbolji ?? Odgovor je: Obični Hrvat - Pravi Hrvat - Nevini Hrvat alias Vitez Robijaš

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije