Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvoboj sabe i penave

Nisu isključeni ni novi izbori u Vukovaru

Sabo i Penava
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
17.06.2014.
u 07:48

Presudna je ruka u Vijeću ona HDSSB-a, koji prvi put ima vijećnika

U HDZ-u su uvjereni da je prednost njihova kandidata za vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave nedostižna i kako će on u drugom krugu slaviti protiv nezavisnog Željka Sabe, unatoč glasovima Srba koje je dobio Dragan Crnogorac i koji će otići – Sabi. U HDZ-u iduća dva tjedna planiraju terensku kampanju, a na drugi krug pozvat će sve Vukovarce koji u tom gradu imaju prebivalište, a ne žive ili trenutačno nisu u gradu. Ako treba, za Vukovar će i autobusi, kažu u HDZ-u. Lani je Sabo u prvom krugu vodio protiv Penave za oko dva posto.

Vukovarci traže promjene

Sabo je imao 42,51 posto potpore Vukovaraca, a Penava 40,33. Situacija je sada bitno drukčija. Penava nakon nedjeljnih izbora ima 47,43 posto, a Sabo 36,42, istopilo mu se, dakle, oko šest posto podrške. I da Sabo u drugom krugu dobije baš sve glasove Dragana Crnogorca (11,2 posto), kojeg su poduprle srpske stranke, opet mu ne bi bilo dovoljno, što ne znači da je Penavi pobjeda osigurana.

– Velika izlaznost i postignuti rezultati jasno govore da Vukovarci traže promjene – rekao je jučer predsjednik vukovarskog HDZ-a Damir Barna. Podsjetio je i da u Gradskom vijeću koalicija oko HDZ-a ima deset vijećnika, a SDP i SDSS po pet te HDSSB jednog. I Penava i Sabo računaju na glasače HDSSB-a, koji je prvi put dobio vijećnika u vukovarskom vijeću. Šefica vukovarskog HDSSB-a Slavica Jelinić do prije nekoliko godina bila je članica HDZ-a koji je napustila zbog unutarstranačkih sukoba. Upravo bi HDSSB-ova ruka u vijeću mogla biti ta koja će odlučiti je li HDZ pobijedio ili je riječ o Pirovoj pobjedi.

Foto: Milan Ilić

Infografika: Milan Ilić

Burno razdoblje

Naime, ta jedanaesta ruka značit će većinu s obzirom na to da je gotovo nemoguće očekivati suradnju HDZ-a i SDP-a. Isto tako, nemoguće je očekivati i suradnju bloka oko SDSS-a, koji ima pet vijećnika, i HDZ-a, koji u svojoj koaliciji ima stranke koje ne prihvaćaju nikakvu koaliciju ili dogovore sa SDSS-om. Svi se slažu da Vukovar i u idućem razdoblju očekuje burno političko razdoblje pri čemu nitko ne isključuje mogućnost novih izbora. Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović komentirao je pak da se i stanovništvo srpske nacionalnosti na neki način homogeniziralo više nego prije. To tumači kao određeni strah koji se uvukao u ljude i nije sretan što je u Vukovaru takva situacija.

>> Penava: U 2. krugu računam i na glasove Srba

Komentara 9

DU
Deleted user
08:08 17.06.2014.

Blago Vukovaru. Svoje neizživljene frustracije na njemu liječe oni pod istragama, osvetnici koji ne vide dalje od nosa i frustrirani otpadnici osvetnika. Novca se nekako namakne sa svih strana pa kad je novac tu hajdemo si malo omastiti brk. A svima njima Vukovar je zadnja rupa na svirali. Ali Hrvati su vjerovatno takav narod da se vole ponašati mazohistički.

Avatar Katrin
Katrin
17:53 19.06.2014.

A šta na ovoj slici su se HSP-AS-ovci pretvorili u HDZ-ovce?? Hoće li ikada biti članak bez greške? A i zoki bi nam mogao objasniti kako Vukovarski SDP podržava Saboa a predsjednika SDp-a ne.... ??

Avatar vh1
vh1
08:21 17.06.2014.

Bilo bi pošteno da nam Penava otkrije zašto su isprebijali Milu Dedakovića Jastreba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije