Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novigrad podravski

Nisu imali za javnu rasvjetu pa sad grade solarnu elektranu

\'01.07.2010.,  Slavonski Brod - U Njemackoj se sve vise instalira solarnih centrala poput ove u Rastattu s oko 5000 komada solarnih panela ukupne snage oko 1,2 megavata.  Photo: Franjo Lepan/24sata\'
Pixsell
10.02.2011.
u 12:00

Solarne ćelije postavit će na krovište nedavno sagrađene sportske dvorane, na 250 četvornih metara – višak struje namjeravaju prodavati HEP-u

Novigrad Podravski mogao bi već do kraja godine dobiti solarnu elektranu, prvu u Podravini i Hrvatskoj. Na taj ih je korak, kaže načelnik Mladen Mađer, natjerala čista nužda.

Čekaju dozvole

– Računice su pokazale da redovnim prihodima ne možemo namiriti sve troškove jer nam, primjerice, samo ulična rasvjeta godišnje odnosi više od 200.000 kuna. Stoga smo razmišljali kako bismo je reducirali, što sigurno ne bi odobrili vijećnici. Stoga smo posegnuli za alternativnim rješenjima – rekao je on.

Prihvatili su ponudu rovinjske tvrtke Bijelonjić, koja prenosi u Hrvatsku njemačka iskustva sa solarnim izvorima energije. Projekt za gradnju elektrane je dovršen te se čeka lokacijska dozvola, a potom suglasnost države te novčana potpora Fonda za zaštitu okoliša.

Ćelije solarne elektrane ugradit će se na površinu od 250 četvornih metara, na krovište nedavno izgrađene školske sportske dvorane. Odatle će, pojašnjava Milan Harabajza iz općinske uprave, dobivena struja ulazit u sustav HEP-a.

Jakost elektrane od 30 KW moći će namiriti svu godišnju potrošnju ulične rasvjete, a u općini očekuju da će biti i viška, koji će otkupiti HEP.

Uskoro još jedna?

Iako ulaganja nadmašuju milijun kuna, u Novigradu Podravskom se nadaju da će ih namiriti najduže zaz pet godina, a Mađer gleda i na državne subvencije za gradnju obnovljivih izvora energije.

Tvrtka Bijelonjić već najavljuje mogućnost gradnje još jednog istovjetnog elektroenergetskog pogona u Novigradu Podravskome, ali s daleko većom proizvodnom snagom te s ulagačima iz Europske unije.

U tom slučaju općina Novigrad Podravski ubirala bi dobru rentu.

Komentara 1

MO
modovisisajteMaraschino
10:45 12.02.2011.

lijepo je pricati ali ovo je tesko izvesti.... 1. tko ce to platiti? opcina sigurno nema novaca za to da plati.. mozda kroz kredit ali pitanje je koliko je vec kreditno zaduzena opcina i da li ce moci podnijeti ii tu obvezu... 2. na krov skolsko-sportske dvorane??? ljudi bozji jeste li vi normalni? na krov zgrade na kojoj to prvotno nije bilo namjenjeno ide se stavljati nesto sto tezinom sigurno premasuje sigurnosnu nosivost krovne konstrukcije i same dvorane. imate masu primjera iz svijeta kada su se dogodile tragedije zato sto su brzopleto isli nesto nadogradjivati na zgrade. i tko ce onda biti kriv ako ne daj Boze nastradaju djeca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije