Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijeli razredi u samoizolaciji

Nisu djeca superširitelji nego je omikron superzarazan

Okončan štrajk prosvjetara - djeca se vraćaju u školske klupe
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
24.01.2022.
u 21:58

U prva tri tjedna 2022. zaraženo je u Hrvatskoj 25.000 djece, koliko i u 10 mjeseci 2021. Djeca nisu cijepljena i najčešće zaraze svoju obitelj, kaže prof. Trobonjača

U prva tri tjedna ove godine zaraženo je 25.000 djece, a toliko zaražene djece imali smo od siječnja do listopada lani. A broj zaraženih u školama iz dana u dan raste, pa će do kraja ovog tjedna, kako zbog zaraženih učenika i onih kojima je izdana mjera samoizolacije tako i zbog zaraženih nastavnika, profesora i učitelja, na hibridnom modelu nastave, dakle online, raditi 215 osnovnih i srednjih škola. Samo u Zagrebačkoj županiji online nastava ovaj tjedan provodit će se u 20 škola, i to većinom osnovnih.

Pozitivna 12.053 učenika

U Zagrebačkoj županiji je 637 osnovnoškolaca pozitivno na COVID, a u srednjim školama 121 učenik. Zagrebačka županija prometnula se i u županiju s najviše učenika u samoizolaciji, pa se i ovaj tjedan nastava održava online. Mjera samoizolacije izdana je za 322 učenika srednjih i 2953 učenika osnovnih škola.

Te brojke, doduše, treba uzeti s rezervom, upozoravaju u Ministarstvu obrazovanja, jer zbog velikog broja zaraženih početkom ovog tjedna nisu svi učenici upisani u evidenciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Osim Zagrebačke županije i Grad Zagreb je u vrhu po broju pozitivnih učenika i nastavnika, ali i prvi po broju školskih djelatnika kojima je izdana mjera samoizolacije. Tako je u glavnom gradu pozitivno 2413 učenika osnovnih i 872 učenika srednjih škola, a 361 je djelatnik u obrazovnim ustanovama pozitivan. Karlovačka, Virovitičko-podravska i Ličko-senjska županija imaju najmanje pozitivnih učenika, ali i u te tri županije među pozitivnima je najviše osnovnoškolaca.

U Ličko-senjskoj županiji, prema dostupnoj statistici, 40 je pozitivnih učenika osnovnih škola, ali je u toj županiji zbog zaraženih učenika mjera samoizolacije izdana za 315 osnovnoškolaca jer se pojavom jednog pozitivnog u razredu šalju svi učenici tog razreda u samoizolaciju. U spomenutoj županiji je i 17 zaraženih školskih djelatnika. Promatramo li po modelu nastave, najviše je učenika na online nastavi u Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji te u Gradu Zagrebu, a primjerice u Karlovačkoj županiji samo je jedna škola, i to Osnovna škola Vladimira Nazora u Dugoj Resi, prešla na online nastavu, koja će, barem zasad, trajati do kraja ovog tjedna.

Promatramo li sveukupno, 12.053 učenika u Hrvatskoj pozitivna su na COVID-19, od čega 9134 osnovnoškolca i 2919 srednjoškolaca.

Cijeli razredi u samoizolaciji

Izv. prof. dr. sc. Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, rekao je da se djeca s respiratornim teškoćama u pravilu češće zaraze i lakše prenose infekciju.

Zagreb: Konferencija s temom značajnog povećanja oboljelih od gripe i upale pluća 19.01.2019., Zagreb, Mirogojska 8 - Konferencija za medije s temom znacajnog povecanja broja bolesnika s teskom gripom i upalom pluca hospitaliziranih u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljevic. Prof. dr. sc. Ivan Puljiz predstojnik Klinike.rPhoto: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

- Djeca su mobilnija i manje se pridržavaju epidemioloških mjera. Svaka škola temeljem uvida u procjenu broja učenika i djelatnika koji imaju simptome ili koji su pozitivni pojedinačno donosi odluke o tome hoće li raditi online ili uživo. Takva situacija nije neuobičajena, a odluke ovise o tome koliko ima zaraženih. Vidimo da je virus prisutan gotovo svuda, a dobro je, na svu sreću, što je ukupna klinička slika ipak blaža jer od apsolutnog broja zaraženih relativno je manji broj onih koji zahtijevaju bolničko liječenje. Teško je donijeti jednoznačno rješenje ili odluku, kao što sam rekao, to ovisi o epidemiološkoj situaciji u svakoj pojedinoj školi. I djeci i školskim djelatnicima je teško stalno raditi online zbog brojnih drugih reperkusija, a s druge strane ako je velik broj djece pozitivan onda je to jedini način redovitog praćenja nastave. Svaka škola donosi procjene na temelju tih kriterija. Ako je veći broj učenika zaražen, bilo bi dobro da se nastava održava online, pa da se potom, nakon dva tjedna samoizolacije, prijeđe na nastavu uživo - kazao je dr. Puljiz.

Imunolog Zlatko Trobonjača kaže da se djeca i mladi doista često zaraze u školi, vrtiću, jaslicama ili na fakultetu.

- Virus je jako zarazan i zahvaća djecu u velikoj mjeri. Kako zahvati koji razred, tako se ide u samoizolaciju. Nemam trenutačno podatak koliko je razreda sada u samoizolaciji, ali vjerojatno ih je jako puno. Ono što se može napraviti jest cijepiti djecu u onoj populaciji u kojoj se djeca mogu cijepiti i tako ih zaštititi, a to je maksimum koji se može napraviti. Čekati da se omikron smiri, a za to vrijeme zaustavljati školu pa nastavljati, mislim da nema smisla jer bi se omikron nakon toga ponovo uvukao u razrede. Jako je teško zaustaviti tako zarazan virus. Vidimo da i Kina ima velikih problema s omikronom, a strahovito puno novca i resursa ulaže u tzv. zero COVID strategiju, ali ne vjerujem da će i uspjeti. Virus je naprosto previše zarazan da bi ga se moglo zaustaviti. Slično je i s Novim Zelandom i Australijom. A to su i društva koja su izolirana, ne kao naše koje je otvoreno i živi od turizma i ugostiteljstva. Ako sada spriječite širenje u nekoj populaciji, školu u nekom trenutku morate otvoriti i time ćete tu populaciju opet izložiti virusu. Ono što ima smisla jest da populaciju što je moguće više zaštitimo cijepljenjem, i ništa drugo. Treće opcije teško da ima. Čekati da virus nestane sam nema smisla jer to može trajati tko zna koliko. Nemamo previše izbora - kaže dr. Trobonjača, koji ističe da djeca nisu superširitelji.

- Ne, to je izraz za one koji odjednom zaraze više ljudi, jako puno. O tome se govorilo u početku širenja virusa kada je bilo slučajeva da je jedna osoba zarazila i više desetaka drugih. Djeca mogu zaraziti svoju okolinu, a to je njihova obitelj. I to je čest slučaj, ona najčešće nisu cijepljena, često se zaraze, i nose puno virusa pa i zaraze svoju okolinu. K tome sada dijete u razredu koje je zaraženo zarazi puno više djece - kaže naš sugovornik.

29.07.2021., Rijeka - Imunolog Zlatko Trobonjaca. Portret"nPhoto: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/POSEBNA PONUDA

Maske i na otvorenom

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, prof. dr. sc. Goran Tešović, kaže kako povećan broj zaražene djece ne treba čuditi s obzirom na to da posljednjih tjedana u Republici Hrvatskoj cirkulira omikron-varijanta koja je puno zaraznija od prethodnih varijanti koje su dominirale u prethodnim valovima.

- S obzirom na to da je zaražen veći broj djece, zaraza će se tako lakše prenijeti i na članove njihovih kućanstava, iako se, u usporedbi s odraslima, barem je tako bilo u dosadašnjim valovima, zaraze nešto rjeđe od odraslih i u manjoj mjeri prenose infekciju na druge odrasle članove kućanstva. Što se šanse za prijenos infekcije s adolescenata tiče, ona je gotovo podjednaka onoj u odraslih osoba. Na prijenos virusa može se djelovati samo striktnim pridržavanjem zaštitnih mjera i ranom primjenom izolacije u inficiranih osoba. Svi koji su cijepljeni dvjema dozama, a nisu se busterirali, trebaju to učiniti što prije kako bi se zaštitili od zaraze novom varijantom. Nošenje zaštitnih maski, i to FFP2, i u otvorenim prostorima može utjecati na smanjenje zaraze - objasnio je dr. Tešović.

Komentara 14

Avatar vratar1
vratar1
22:04 24.01.2022.

ej, pijandure u bijelim kutama! manite se djece!!

ZP
Zabranjen pristup
22:49 24.01.2022.

Inace kad odvedete djete pedijatru vecinom je odgovor neka viroza ,i ne rade se drame od toga. A sada panicare kod virusa koji izazove curenje nosa kod djece

DU
Deleted user
23:09 24.01.2022.

Kaše Trobonjača:"Virus je naprosto previše zarazan da bi ga se moglo zaustaviti." I onda ipak da cijepimo djecu. Pa em ti loguiku. Ako cjepivo ne zaustavlja virus kod cjepljenih odraslih ljudi, što ćeš onda djecu cijepiti? Kao da njima treba zaštita od tog virusa?? Prebole dva dana doma i opet u školu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije