Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZADINA AFERE S BRANITELJSKIM FONDOM

Nisu branitelji prodali Inu i prepustili je MOL-u, nego politika

branitelji Zagreb
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
13.01.2017.
u 09:10

Dražimir Jukić: Nije se radilo transparentno, nego iza leđa branitelja

Malo se kad na ovim prostorima spominjalo američkog generala Georgea Pattona kao proteklih dana, kao i njegovu glasovitu izreku: “Ako si prolijevao svoju krv za ovu zemlju da bi to kasnije do smrti naplaćivao, reci koliko ta ljubav košta i kupi prnje tamo gdje se domovina može kupiti za novac.”

Otkako su pojedine braniteljske udruge zatražile dionice HEP-a, ova je generalova mudrolija na društvenim mrežama i forumima citirana valjda stotine puta, a silna se žučizlijeva prema braniteljskoj populaciji koja “traži kruha povrh pogače”.

“Nakon što su MOL-u prodali dionice Ine, branitelji traže HEP?!”, tek je jedan od naslova u medijskom prostoru nakon braniteljskog istupa koji je mahom zgrozio javnost i vladajuću garnituru prokazujući branitelje kao nezasitne hijene, no je li taj argument uistinu točan?

Treba li baš njima pripisati rasprodaju nacionalnog blaga? Dok smo bili u rovovima... Kronologija slučaja otpočinje 2005. kada je Fond zaživio, s početnim “kapitalom” dionica HT-a te 7%, odnosno 700 tisuća dionica Ine. Tri godine poslije Upravni odbor Fonda hrvatskih branitelja donosi odluku o prodaji svih svojih dionica za ponuđenu cijenu od 2800 kuna. 

Takvu odluku bilo je prisiljeno prihvatiti više od 60 posto dioničara, što je Fondu hrvatskih branitelja donijelo 1,96 milijardi kuna, a Mađarima koji će kasnije otkupiti dionice, prevlast nad Inom. Predsjednica Upravnog odbora bila je tadašnja ministrica branitelja Jadranka Kosor, a članovi koji su jednoglasno odlučili o prodaji dionica Ine bili su Josip Đakić, Petar Lovrić, Đuro Dečak, Tomislav Merčep, Miljenko Pavlaković i Ivan Posilović.

Očekivano, interpretacije pozadine ovog događaja su različite. Pitate li bivšeg ministra branitelja Predraga Freda Matića, korijeni ovakve odluke tijekom Vlade Ive Sanadera bile su političke naravi, a braniteljsku populaciju o tome se nije pitalo.

– Kao ministar branitelja imao sam uvid u zapisnike prethodnih sjednica Upravnog odbora. Članovi na prvoj sjednici čvrsto zaključe da neće prodati dionice Ine jer branitelji trebaju čuvati državnu imovinu, a onda samo nekoliko dana kasnije na idućoj sjednici, nakon jednog telefonskog poziva, Upravni odbor fonda donosi odluku da ih treba prodati jer je to u interesu branitelja i države.

Ne treba se tome čuditi jer su u Upravnom odboru sjedili isključivo HDZ-ovi igrači i zato su Đakićeve krokodilske suze uistinu licemjerne – kaže SDP-ov Fred Matić, koji se slaže s aktualnom inicijativom udruga da se Fond puni novcem javnih poduzeća.

– S jedne strane, željom da Fond funkcionira Josip Klemm uistinu čini dobar posao, dok s druge strane pomaže podrivati Plenkovića. No, četiri milijarde kuna od moguće prodaje HEP-a i te kako bi dobro došlo hrvatskim braniteljima, to su mrvice u usporedbi s onim što su frajeri pokrali dok smo mi bili po rovovima – kaže Matić, predlažući da se uvede zakonska odredba o 3 do 7 posto obveze prelijevanja iz javnih poduzeća u Fond.

Njegova prethodnica Jadranka Kosor, međutim i danas odriče da je riječo političkoj odluci. – Mene osobno nitko nije pritiskao, griješila bih dušu da tvrdim suprotno. Meni nikada nitko nije rekao kako trebam postupiti.

O prodaji dionica Fonda odlučila je struka, a ne politika – odlučna je bivša premijerka. Potom kaže da je Upravni odbor donio odluku na temelju prijedloga, ekspertiza i simulacija Erste banke, u to doba društvom za upravljanje imovinom, koje je predstavljao Josip Glavaš.

– Oni su se puno bolje od samih branitelja razumjeli u likvidnost Fonda i vrijednost dionica na tržištu, a svoj su posao radili vrlo stručno, savjesno i pedantno. S druge strane, u Upravnom odboru sjedili su ugledni predstavnici branitelja, poput gospodina Lovrića, koji je bio šef udruge, ali i poduzetnik, koji je hodao po tribinama po cijeloj Hrvatskoj i tumačio braniteljima što su dionice i kako funkcionira Fond.

I Đuro Dečak se prije konačne odluke konzultirao s braniteljima u tada najbrojnijoj udruzi veterana – kaže Jadranka Kosor. Fond za socijalno ugrožene – Upravni odbor Fonda svake godine podnosi izvješće Saboru.

Kako to da nitko tada imao prigovora, ne sjećam se ni jedne rasprave, a danas se cijela priča otvara zbog ideje Vlade da proda HEP. Mislim da jednom dijelu političke javnosti sada odgovara da se “svjetlo” s te ideje o prodaji baci na Fond – zaključuje.

Dražimir Jukić, jedan od aktualnih članova Upravnog odbora, kaže da branitelji nisu prodali Inu niti su u tome sudjelovali. – No, činjenica je da su svi tada digli ruke za tu ideju.

U to vrijeme nije se radilo transparentno, već iza leđa branitelja, koji nisu ni znali da se dionice prodaju, a sada se po nama baca blato. Ne tražimo kruha povrh pogače, dobit od Fonda ne služi samo za one s mirovinama i nego socijalno ugrožene, najpotrebitije.

>> Koje povlastice branitelji imaju zaista, a koje samo na papiru

Komentara 25

RI
rikavac
10:55 13.01.2017.

Jest tacno da nisu branitelji prodali Inu vec politika ,ali su branitelji uzeli lovu iako su znali da tim 7% Mol postaje vecinski. Nesto se ne sjecam da su satori bili u Savskoj i Plinske boce. Nesto se ne sjecam da ste dolazili pred Sanaderov stan vrijedjali i bacali kamenje ,to ste uradili kad ste novce prokockali i popili pa ste napravili sator da trazite jos vise novaca za kocku i alkohol,pa tako sa Dionicama HEP. Pozdrav pravim istinskim braniteljima a Klemu i Glogoskom i ekipi zelim da se pate kao 60% stanovnistva.

CA
calcaneus
10:24 13.01.2017.

Tocno da nisu prodali Inu nego dionice Ine

ME
Meter
11:38 13.01.2017.

Dionice kvare branitelje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije