Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sveta tri kralja
Povratak na članak

Nisu bili kraljevi, a ne znamo ni koliko 
ih je bilo

Ne znamo ni odakle su došli. Premda ih danas nazivamo Gašparom, Melkiorom i Baltazarom, evanđelist Matej ne spominje ni njihova imena Kraljeve, mage ili mudrace koji su se u Betlehemu poklonili Isusu spominje jedino Matej

Komentari 6

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
18:34 25.12.2015.

Perzija je bila jedna od važnijih kolijevki civilizacije.

VL
Avatar @proma_trač
@proma_trač
22:01 25.12.2015.

To nisu bili "Tri Kralja" nego tri mudraca, odnosno tri astrologa koji su čitanjem zvijezda spoznali da će se dugo očekivano Mesija uskoro roditi tj. da je se rodio.

VL
Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
12:09 26.12.2015.

Uglavnom, ne postoji znanstveni dokaz da su ikada postojali, haha.

VL
Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
18:37 25.12.2015.

Tri kralja dodana su u Srednjem vijeku, više od tisuću godina nakon stvaranja Biblije. Radilo se izgleda o tri (?) putujuća trgovca koji su se našli u Betlehemu u vremenu kada se rodilo dijete i pojavila zvijezda repatica. Očito mudri i pristojni ljudi koji su prošli kroz razne nedaće u svojim životima i poslu kulturno su se odnosili prema obitelji i djetetu i kao što pristojnost nalaže darivali su dijete. U siromašnim uvjetima u kakvim su se nalazili to je za Isusovu obitelj bio ogroman i značajan dar a njihovo ponašanje i riječi su se jako dojmili svih koji su tada bili tamo. Naravno, sama Biblija je nastala izborom određenih knjiga nekoliko stotina godina nakon tih događaja prema nahođenju tadašnjih crkvenih vođa i u tadašnjim okolnostima. Pa je tako i ova prekrasna i ljudska epizoda ostala sačuvana u jednoj od knjiga koje su bile odabrane.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.