Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
duhanci:

Ništa se više na zemlji ne isplati, političari ne vide kako se mučimo

\'virovitica - 020211- virovitica   - tristotinjak seljaka danas u 9 sati pmirno prosvjedovali ispred zgrade viroviticko.-podravske zupanije zahtjeijevacjuci povecanje cijene duhana za 3 kuna po kilog
Maja Šantoši/PIXSELL
03.02.2011.
u 08:30

Virovitičko-podravski proizvođači duhana pokošeni krizom i nepogodom traže pomoć županije i države

"Gospodo, sad je dosta" – poručilo je jučer u Virovitici 300-tinjak seljačkih prosvjednika lokalnoj i državnoj vlasti te otkupljivačima i tvorničarima u hrvatskom duhanskom lobiju koji mjesecima ne uspijevaju pronaći rješenja i pomoći ovdašnjim proizvođačima duhana da prežive krizu i posljedice elementarne nepogode što ih je dovelo pred zid. 

Cijeli život

Na temperaturi od - 6 stupnjeva seljaci su mirno prosvjedovali zbog takve neučinkovite politike i poručili da na tome neće stati.

– Cijeli život sam u duhanu od kojega živi moja petočlana obitelj. Do lani se još nekako i moglo spojiti kraj s krajem. Lani nam je nepogoda odnijela duhan vrijedan 70.000 kuna, a pomoć smo dobili u iznosu od 16.000 kuna. Sa 15 hektara duhana još smo ostali dužni 29.000 kuna. Očekivali smo da ćemo štete barem umanjiti državnim poticajima, ali izgleda da od toga neće biti ništa. Ništa se na zemlji više ne isplati raditi. Političari gledaju samo sebe, a ne vide kako se seljaci iz dana u dan muče, kaže Marina Šušnić iz Lozana. Ništa bolja situacija nije ni na slatinskom području na kojem su nepogode gotovo prepolovile proizvodnju duhana. – Doselio sam se iz Vojvodine u Gornji Miholjac i sadim oko 6 hektara duhana. Puno smo radili, a ništa zaradili. Od očekivanog prihoda izgubili smo oko 40 posto, pokrili smo se drugim poljoprivrednim proizvodnjama – izjavio je Boris Đukić, potvrđujući da seljaci trebaju ostati uporni u zahtjevima.

Povećati cijenu

Petnaestak policajaca koji su osiguravali skup ispred zgrade Virovitičko-podravske županije nisu imali posla jer je prosvjed prošao u miru i bez ekscesa.

– Od ministarstva poljoprivrede i županije tražimo da se nešto pokrene. Ugovaranje proizvodnje duhana kreće, pa tražimo da se poveća cijena duhana za 3 kune, te da se zadrži poticajna kvota od 84 milijuna kuna – poručio je Zvonko Pipić, predsjednik Županijske udruge seljaka, najavljujući da će, ne bude li razumijevanja za njih, pokrenuti radikalnije prosvjede na Markovu trgu u Zagrebu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije