Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZNI STOŽER Polančec razgovarao o interventnom uvozu

Ništa od plina iz Libije, čeka se odgovor Alžira

15.01.2009.
u 18:50

Hrvatska ne može računati na interventni uvoz plina iz Libije. Nakon što je potpredsjednik Vlade Damir Polančec u srijedu navečer telefonski razgovarao o toj mogućnosti s libijskim i alžirskim ministrima, Libija je danas odgovorila da sada ne može Hrvatskoj prodati plin jer nema slobodnih količina i jer mora ispuniti prije preuzete obveze. Ostaje mogućnost za buduće dogovore, ali trenutačno iz te zemlje nema pomoći. Ministarstvu gospodarstva preostalo je čekati odgovor iz Alžira. U međuvremenu, pripremao se i plan kako plin iz sjeverne Afrike dopremiti do Hrvatske, što također nije jednostavno.

Konzorcij za tranzit plina preko Ukrajine bit će spreman u petak

Rusi i Ukrajinci opet povukli EU za nos

Polančec: Hrvatska neće tužiti ruski Gazprom

Sanader: Plina imamo za još dva tjedna, traži se interventni uvoz

Putin predložio osnivanje konzorcija za dobavu plina Europi

Zamjena s Italijom
Kad bi Hrvatska uspjela nabaviti taj plin, trebalo bi ga prvo dopremiti do južne Italije, ali problem je kako ga dopremiti do Hrvatske.

U Ministarstvu gospodarstva stoga se radilo na tome da sjevernoafrički plin ode u potrošnju u talijanskim plinovodima, a da Italija zauzvrat Hrvatskoj prepusti svoju polovicu plina iz zajedničkih bušotina na sjevernom Jadranu. Bio bi to svojevrsni “swap” aranžman u kojemu bi se za istu količinu plina samo zamijenili izvori.

Tim interventnim uvozom mogla bi se nadomjestiti tek dobra trećina plina koji je preko Ukrajine stizao iz Rusije, a ne isporučuje se zbog spora između tih dviju država. Uz afrički plin i dogovor s Talijanima, iz sjevernog Jadrana Hrvatska bi mogla povući otprilike 1,2 milijuna prostornih metara plina na dan, a Gazprom je u redovitim okolnostima isporučivao oko tri milijuna prostornih metara plina na dan.

Premijer Sanader danas je rekao da u podzemnom skladištu Okoli plina ima dovoljno za još dva tjedna. Hrvatska je po njegovoj ocjeni u nešto boljoj situaciji od ostalih zemalja, ali se ipak s nestrpljenjem čeka subotnji sastanak ruskog premijera Putina i šefice ukrajinske vlade Julije Timošenko.

Plinacrou uvoz
Plinska kriza učvrstila je Vladu u namjeri da se plinski biznis, koji je sada u vlasništvu Ine, vrati u državni sektor. Dogovori o tome trebali bi završiti do kraja siječnja. Pregovore o uvozu plina ubuduće bi najvjerojatnije vodio Plinacro iako postoje i druga rješenja, kaže Sanader.


Zabrana izvoza iz Jadrana?

Kad bi Hrvatskoj propale sve druge mogućnosti, kažu u Ministarstvu gospodarstva, mogla bi se aktivirati jedna zakonska odredba po kojoj je moguće u kriznim situacijama zabraniti izvoz plina. Mogla bi se, dakle, obustaviti isporuka plina u Italiju iz nalazišta na sjevernom Jadranu koje je na hrvatskom teritoriju. – To je doista samo krajnja mogućnost i vjerujemo da nećemo biti prisiljeni na takav potez – kaže Tomislav Mazal, glasnogovornik Ministarstva.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije