Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
španjolska
Povratak na članak

Ništa od odvajanja Katalonije: Parlament odbio referendum

Prijedlog o referendumu u španjolskom parlamentu iznijela je katalonska stranka ERC, no većina zastupnika, njih 276 glasalo je protiv

Komentari 19

OB
-obrisani-
09:29 10.10.2012.

katalonci moraju imati pravo na samoopredjeljenje

VL
MR
mravac8
09:47 10.10.2012.

Naravno ! Oni su dovoljno pametni da znaju da što je neka država manja i sitnija to je ovisnija, odnosno veća je kolonija. A i Španjolska je kapitalistička pa tamo ne postoji socijalizam koji bi, pod okriljem rata za neovisnostost trebalo razbiti. I nema društvene imovine koju bi trebalo *privatizirati*.

VL
AU
autoritet
10:45 10.10.2012.

Koja glupost Da je beogradska skupština odlučivala imaju li Hrvati pravo na referendum, znamo kako bi prošlo. O neovisnosti Katalonije odlučivat će Katalonci, a ne Madrid.

VL
Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
10:51 10.10.2012.

Svaka usporedba Španjolske s bivšom YU je pogrešna. Španjolska i sada funkcionira kao labava federacija, status njeniih autonomnih oblasti nije usporediv sa statusom bivših republika YU. Španjolska je demokratska zemlja, zahvaljujući Kralju. U španjolskom Ustavu piše da niti jedan dio zemlje nije otuđiv. Osim toga, Katalonci su si to kao i Quebec jako jednostavno zamislili. Druga strana uvijek postavlja takve protuvjete da ti prođe volja za otcjepljenjem.

VL
LI
liburnik
10:59 10.10.2012.

Ovako bi prošlo i glasanje u Saboru u slučaju da Istrijani zatraže referendum. Svaka država ima svoje talibane i čavoglavce koji se zaklinju na slobodu i pravdu samo po svom receptu i na bazi svojih "istina". Takozvana nacionalna država jee besmislica iz polovice 19. st. Nacionalna države su siguran garant gubljenja kulturnih i jezičnih posebnosdti mnogih malih jezičnih grupa.

VL
JA
jajan
11:07 10.10.2012.

Eeee moji Baski, Katalonci, Škoti....ne mere svako ko Hrvat, biti svoj na svome...

VL
JA
jajan
11:13 10.10.2012.

mravac - ne vredi ti YU - teorija. U Jevropi ima dosta malih i prosperitetnih državica - po tome se Jevrope razlikuje od brojnih mastodonata, u kojima jedino diktature prolaze

VL
GU
guslarjovo
11:15 10.10.2012.

Što mislite zašto Španjolska ne priznaje neovisnost Kosova? Logičan odgovor

VL
Avatar nekakav
nekakav
11:23 10.10.2012.

a što je katalonija bez ostatka španjolske? zar misltie da bi kalifornija jača bila da nije u sastavu sad-a? kad će ti mali svinjci shvatiti daje snaga u što većoj zemlji, u većem sustavu? pogledajte nas, otkad smo 'samostalni' jedva da hodamo po svojemu. zašto nam je proizvodnja propala? i tržište? raspadom juge nestalo je jedinstveno tržište. a ovi nacionalisti su nas doveli jak odaleko. isto želim i kataloncima. da budu samostalni. sa manjom autonomijom nego je imaju danas. svi bi se vraćali na stare staze, dane.. pa ajmo rimljani pokrenite svoje staro carstvo. bizant je živio 1000 godina nakon nestanka zapadnog rimskog carstva.

VL
Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
11:26 10.10.2012.

A što je Monako bez ostatka svijeta ? Uspješna zemlja s vrhunskim standardom, kao i Liechtenstein i Luxembourg.

VL
IM
Immanuell
11:48 10.10.2012.

Pa jasno je da će se svi potencijalni španjolski glasači opredijeliti "protiv" izuzev Katalonaca samih..... U takvom glasovanju, Katalonija nikad neće imati priliku. Sve je to O.K. na prvi pogled, neovisnost, "sami svoji gospodari" i tako to.... Ako bi se nekim čudom uspjeli odvojiti, što bi to povuklo po svijetu, sam Bog zna..... Belgija bi se podijelila u roku odmah, pitanje kako bi reagirala Moravska sada u sastavu Češke, kako bi se ponašale kanadske provincije koje u uistinu goleme i prema svim pokazateljima zbilja same sebi dovoljne, kako bi se to odrazilo na evidentne pokušaje u nekoliko zadnjih godina na pokrete za otcjepljenje Teksasa ili južnih država od matice SAD - a..... Ako se kriza s nezaposlenosti i nesigurnosti života nastavi, u Španjolskoj bi zbilja mogli početi događaji s vrlo dalekosežnim posljedicama po ostatak svijeta, a ne moraju biti pozitivne.

VL
Avatar nekakav
nekakav
12:14 10.10.2012.

monako je pod direktnom upravom pariza! ovlasti vladara monaka su samo paradiranje i da ne budu teret francuskoj državi. a katalonija... ajmo svima dati neovisnost, ako je kosovo moglo, zašto ne bi katalonija ,baskija, irska sjevera, grenland, abhazija, osetija.. kad će se napokon osamostaliti indijanci u americi? što smo sa palestincima, kad će oni imati državu koju im je UN 1948-e uredio? i da, kad će se romi u međimurju osamostaliti? tu mislim na prestanak korištenja državnih para.

VL
Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
12:17 10.10.2012.

Monako nije pod direktnom upravom Pariza, ta država ima više samosvjesti od Hrvatske. Monako se je tek obvezao da neće raditi u suprotnosti s interesima Francuske. Razmirica i trzavica između Monaca i Francuske ima i te kako !

VL
MR
mravac8
12:40 10.10.2012.

jajan Koje su to male i prosperitetne državice? I zašto su se odlučile udružiti u EU- mastodont? I koji su to diktatoriski mastodonti? SAD? Koji još?

VL
MR
mravac8
12:48 10.10.2012.

Razvoj tehnologije, odnosno mogućnost da se vrlo brzo dođe s jednog kraja kugle zemaljske na drugu i fizički ( avioni, brodovi ) i umom ( internetom ) i razvoj kapitalizma odnosno nastajanje privantih poduzeća kojima su državne granice premalene dovode do propadanja nacionalnih država. To su činjenice. I vi nacionalno - nostalgični morate se s tim pomiriti.

VL
RI
Ringo
13:06 10.10.2012.

Kako to neki mogu, a neki ne mogu? Što kaže UN, međunarodno pravo i ostale institucije koje služe za mazanje očiju?

VL
MR
mravac8
13:15 10.10.2012.

Uostalom jedino što je važno to je individualni suverenitet. Dakle, suverenost i sloboda svake individue. A nju ograničava i to sve više upravo vlasita a ne tuđa država. Recimo, u Hrvatskoj je donešen zakon po kojem nitko ne smije iziz šume iznjeti više od 2 kile šumskih gljiva. A i za to mora imati dnevnu dozvolu. Prije toga nije bilo. Mogla sam u šumukad god sam htjela i brati gljive koliko god sam htjela. Molim lijepo tko mi je ograničiio suverenitet?

VL
CI
cidea
14:57 10.10.2012.

10.10.2012. u 13:06h Ringo je napisao/la: Kako to neki mogu, a neki ne mogu? Što kaže UN, međunarodno pravo i ostale institucije koje služe za mazanje očiju? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kakav crni UN ko njih još pita zašta amerikanci odlučuju ko see odcepljuje a ko ne, kada bi oni hteli začas bi naoružali Katalonce i pokrenuli rat kao i u Jugoslaviji gde su oni odlučivali o granicama a i svemu ostalom !

VL
Avatar to kill Bambi
to kill Bambi
18:07 10.10.2012.

Što u Istri kažu na odluku španjolskog parlamenta?Tamo je,koliko se sjećam,isto bilo sličnih,nedoličnih, fantazija kao sada u Kataloniji....

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.