Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije dužnosnika

Ništa od izbora, SDP i HNS njima bi priznali nemoć

Zoran Milanović (1)
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
1/3
20.03.2013.
u 21:05

Nagađanje da će HNS zamijeniti laburistima u SDP-u odbacuju. HNS: Da nas Zoran Milanović zamijeni laburistima? Smiješno!

Ideju o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora nakon ulaska Hrvatske u EU, a najkasnije u proljeće 2014. godine, o kojoj piše tjednik Globus pozivajući se na anonimne izvore, među kojima i dva SDP-ova saborska zastupnika, danas su odbacili svi visoki dužnosnici SDP-a i HNS-a s kojima smo razgovarali.

Laburisti mirno čekaju

Iz vrha SDP-a su nam poručili da o prijevremenim izborima ne razmišljaju i da "to nije službena politika stranke".

– Takva nagađanja potpuno su neutemeljena. Uopće nema razloga za prijevremene izbore jer je naša parlamentarna većina potpuno stabilna – rekao nam je Jozo Radoš, šef HNS-ova kluba zastupnika.

Radoš tvrdi da je koalicija stabilna te ga ne zabrinjavaju nagađanja iz Globusova teksta prema kojima je SDP-u puna kapa HNS-a te da će se SDP okrenuti laburistima kada bude sastavljao novu vladu.

Dok neki poticanje priče o mogućnosti da predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović raskine koaliciju s HNS-om i odluči se za prijevremene izbore tumače kao još jedan u nizu medijskih pritisaka SDP-a na HNS, kojima zapravo ocrnjuju HNS i poručuju mu da bude tiho i da se ne suprotstavlja "starijem bratu" u Vladi, drugi primjećuju da u ovom slučaju ti izvori iz SDP-a zapravo sugeriraju da je njihova vlada nesposobna i da im treba novi početak i novi partner.

– Priča o prijevremenim izborima samo nam šteti. Osim što nije realna jer bismo u ovom trenutku teško ponovili rezultat s prošlih izbora, ispadamo i potpuno neodgovorni prema građanima jer kao da bježimo od odgovornosti, a od birača smo dobili čvrst mandat za promjene nabolje. Usto, imamo i stabilnu većinu u Saboru – govori visoki dužnosnik SDP-a. Pitali smo ga što misli tko iz njegove stranke pušta takve priče, koje očito štete reputaciji SDP-a.

– Ne znam, ali cijela priča o mogućem savezu s laburistima krenula je iz dijela zagrebačkog SDP-a. Ovo nama ne treba, ali ako neki misle preslagivati karte unutar stranke prizivajući prijevremene izbore, rade račun bez krčmara – kaže visoki dužnosnik SDP-a.

U prijevremene izbore ne vjeruju ni laburisti, stranka koja bi vjerojatno najviše profitirala u takvom scenariju jer bi, sudeći prema trenutačnom rejtingu, udvostručila svojih sadašnjih šest saborskih mandata te bi laburisti sigurno ušli i u novu vladu ako bi je sastavljao SDP. Druge mogućnosti socijaldemokrati jednostavno ne bi imali jer je rejting HNS-a danas daleko ispod izbornog praga.

– Priča o mogućim prijevremenim izborima potpuno je neutemeljena. To je spiniranje SDP-ovih dodvorica. Ne vjerujemo da će biti prijevremenih izbora – rekao nam je šef laburista Dragutin Lesar.

Laburisti ostaju pri svom poznatom stavu i tvrde da nema nikakve šanse da bez izbora zamijene HNS u vladi Zorana Milanovića, a da će o eventualnoj suradnji sa SDP-om razgovarati tek nakon idućih parlamentarnih izbora.

– Nećemo ulaziti ni u kakve koalicije, samima nam ide sasvim dobro. A nakon izbora svi, osim HDZ-a, s kojima nipošto nećemo surađivati, koji budu ispunili naših deset temeljnih uvjeta potencijalni su nam partneri, pa i u nekoj novoj vladi – kaže saborski zastupnik laburista Nikola Vuljanić.

Sarkastični haenesovci

Priča da bi ih premijer Zoran Milanović mogao zamijeniti laburistima haenesovcima smeta, ali u nju ne vjeruju jer je, ponavljaju, njihov savez sa SDP-om čvrst.

– Da nas zamijene laburistima? Smiješno. Već vidim kako me zovu brojni strani veleposlanici da me pitaju kada će to biti jer jedva čekaju da im za ministra vanjskih poslova dođe Lesar – sarkastičan je naš sugovornih iz HNS-a. 

>> Vesna Pusić: HNS je stabilan partner i ne izlazi iz koalicije

Ključne riječi

Komentara 124

OB
-obrisani-
22:11 20.03.2013.

Vjerujem da će ovu našu vladu proučavati diljem svijeta kao nešto čega se treba bojati u politici. Zagarantirali su si mjesto u povijesti.

MM
Miki Maus
22:20 20.03.2013.

vi ste tak blesavi......da je to čudo jedno . ...pa rekao vam je Milanović... ."..nije me briga dali ću dobiti izbore il ne.......ja radim svoj posao.."..... . pa kaj ako ne dobije izbora...boli ga kuac...još bolje za njega... ali što će od vas biti ????.....kako ćete ,,,vi glupani preživjeti ?????

DR
drugPlenky
22:11 20.03.2013.

Rambo još krvari za yugom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije