Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Ništa od gradnje mosta kopno – Sicilija

most kopno - Sicilija
28.10.2011.
u 10:29

O prijedlogu oporbene stranke Italija vrijednosti da se zaustavi financiranje gradnje mosta kopno – Sicilija glasovali su i Berlusconijevi zastupnici.

RIM – Most koji je trebao povezati talijansko kopno sa Sicilijom vjerojatno se nikad neće nastaviti graditi. Trebao je to biti most s najvećim lukom na svijetu, dugačak 3300 metara, a bio jedna od ključnih propagandnih točaka predizbornog programa Silvija Berlusconija, koji je čak odlazio postavljati kamene temeljce, no projekt je spremljen u ladicu. Zastupnički dom talijanskog Parlamenta na prijedlog oporbene stranke Italija vrijednosti čelnika Antonija di Pietra izglasovao je povlačenje odluke o državnom financiranju pripreme gradnje mosta preko Messinskog kanala.

I Europska je unija prije nekoliko dana isključila mogućnost sudjelovanja u financiranju gradnje toga mosta iako je prije bio u europskim planovima. Most je trebao biti sastavni dio europskog koridora Berlin – Palermo. Prijedlog o suspenziji financiranja gradnje mosta podnijela je oporbena stranka, ali o njemu su glasovali i zastupnici većinske Berlusconijeve stranke. Predstavnik Berlusconijeve vlade Aurelio Misiti također je u Parlamentu potvrdio da se odustaje od gradnje mosta. Vlada je, inače, namjeravala uložiti 1,7 milijardi eura državnog novca u gradnju Messinskog mosta, od kojih je 470 milijuna eura trebala izdvojiti u 2012. godini. Većinu novca za gradnju mosta, koji je trebao stajati oko osam milijardi eura, trebali su dati privatni ulagači. Ministar prometa Altero Matteoli kazao je nakon glasovanja u Parlamentu o povlačenju odluke o gradnji mosta da to nije konačna odluka, odnosno da bi se jednom u budućnosti projekt mogao ponovno pokrenuti.

Do sada je već potrošeno nekoliko milijuna eura za pripremu projekta, osnivanje poduzeća itd., a protiv gradnje mosta kopno – Sicilija oduvijek su bili Zeleni i ostale stranke i organizacije za zaštitu okoliša. Veliki Berlusconijev "spomenik" koji je htio ostaviti iza sebe tako je ipak vraćen je u ladice.

Komentara 4

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
11:10 28.10.2011.

jel to Pelješki Most ?

OB
-obrisani-
19:16 28.10.2011.

of je neki stakljeni most, kaj vidis dolji vodu hehehehe

KR
kreont
10:35 29.10.2011.

Neka pita Sanadera i Jadranku kako se to radi ? Samo od odpadaka ovog mosta mogli su sagraditi pelješki smrdo most.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije