Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
još ima vremena

Ništa od dogovora - sindikati i vlada čvrsto se drže stavova

mirando mrsić,portal
Robert Anić/PIXSELL
01.06.2013.
u 13:27

MIrenje će se nastaviti u ponedjeljak. Ministar Mrsić odlučan je u namjeri da sindikatima onemogući najavljenu blokadu

Mirenje između Vlade i sindikata državnih i javnih službi nastavlja se u ponedjeljak, a subotu se, nakon četverosatnih uvjeravanja, nisu primaknuli dogovoru. Sindikati inzistiraju na točnoj formuli za povećanje plaća u trenutku kad BDP bude rastao za određeni postotak, a Vlada im to ne želi obećati više od načelne razine te svoju ponudu želi parafirati s onim sindikatima koji joj se ne protive, što je Zakonom o reprezentativnosti moguće. Prijetnja da u srijedu 5. lipnja počne štrajk u školama, na fakultetima, državnim službama i dijelu policije i zdravstva vrlo je izgledna.

– Razilazimo se u nekoliko važnih stvari. Vlada želi spor zaključiti sporazumom sa sindikatima koji nisu u sporu, što je nama neprihvatljivo. Nudi nam sporazum u kojem kaže da ćemo se sporazumjeti u neko buduće vrijeme, zasad to za nas nije prihvatljivo i ne promijeni li svoj stav preko vikenda, pregovori će u ponedjeljak trajati kratko – rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Sindikalna strana traži precizne uvjete pod kojima će se zaposlenima u javnim i državnim službama vratiti tri posto na koeficijente za plaće te precizno određenje da Vlada više neće smanjivati plaće.

– Za to smo dobili samo obećanja, a u njih se u politici ne smije vjerovati. Predstavnici Vlade višekratno su prekršili obećanja pa su i nakon potpisivanja kolektivnog ugovora u kojima su jamčili da se neće smanjivati plaće, te plaće smanjili. Ako u obećanje iskreno vjerujete, stavite to na papir, a oni to nisu spremni učiniti. Mi tražimo da se tri posto vrati kada BDP počne rasti, oni govore da ne znaju kada će to biti, dakle ne vjeruju da će gospodarskog oporavka uopće biti. S obzirom na Linićeve izjave da sljedećih deset godina nećemo izaći iz krize, to je očito politika koja građanima ne može omogućiti brži oporavak – kaže Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata. 

Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, rekao je kako Vlada želi potpisati sporazum o očuvanju materijalnog i pravnog statusa u državnim i javnim službama. Obvezali bi se da će tri posto na plaće vratiti u onom trenu kad situacija u zemlji bude bolja te da u 2013. godini neće biti više smanjenja plaća u državnim i javnim službama.

– Sindikati zahtijevaju da se Vlada obaveže na koji će se način, u trenutku kada situacija bude bolja, koeficijenti povećati. Hoćemo, ali se ne želimo obvezati sporazumom za koji znamo da ćemo ga vrlo teško provesti i na nešto što ne možemo ni projicirati ni ispuniti. Želimo da se potpiše sporazum o očuvanju radnih mjesta s reprezentativnim sindikatima, bez obzira na to jesu li najavili štrajk, jer to je pravo koje se tiče svih zaposlenih u državnim i javnim službama – kazao je Mrsić, izrazivši nadu da će se u ponedjeljak dogovoriti. 

Dogovor Vlade sa sindikatima koji nisu u sporu i nisu najavili štrajk, a njih je manje, moguć je upravo zbog Zakona o reprezentativnosti. Taj je zakon za sindikate u sporu “sramotno derogiranje socijalnog dijaloga” i prethodno su i zatražili ocjenu njegove ustavnosti. Međutim, za Vladu je to zakonska opcija.

– U slučaju štrajka država će funkcionirati, neće biti blokade granica ni zdravstva, velik dio zaposlenih neće sudjelovati u štrajku – ustvrdio je Mrsić.

>>Mrsić: Nadam se da ćemo se uspjeti dogovoriti sa sindikatima

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije