Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ek o mađarskoj

'Nismo u Europi rušili zidove da bismo ih sada opet gradili'

imigranti
Foto: Reuters/PIXSELL
19.06.2015.
u 16:30

Zidovi postoje u Grčkoj, Španjolskoj i Bugarskoj, sada se gradi u Mađarskoj...

Nismo u Europi rušili zidove da bismo ih sada ponovno gradili, komentirali su jučer u Europskoj komisiji odluku Mađarske da zbog priljeva migranata ogradom “zatvori” granicu sa Srbijom. No na konkretno pitanje boje li se da bi se sada migrantske rute mogle preseliti na Hrvatsku i što učiniti odgovor nije jasan.

– Nema nacionalnih, već samo zajedničkih rješenja, onih koja će obuhvatiti sve članice EU. Pratimo situaciju u Mađarskoj i, nastavi li rasti broj imigranata, mogli bismo im ponuditi isto što smo ponudili Italiji i Španjolskoj – da imigrante rasporedimo po drugim državama – kazala je glasnogovornica EK Natasha Bertaud te dodala da se s Mađarskom, osim neformalno, nije razgovaralo o ogradi.

– Na državama je da štite svoje granice i čuvaju granicu EU. Sve mjere moraju biti u skladu sa zakonima EU i internacionalnim pravom i ima ih mnogo, ali zidovi i ograde nisu primjerena rješenja – dodala je i objasnila da, osim osude, nemaju ingerencije zabraniti građenje fizičkih barijera, pa tako ograde postoje u Grčkoj, Španjolskoj i Bugarskoj. Štoviše, Grčka i Španjolska tražile su europski novac za njihovu gradnju. – Odbili smo ih – dodala je.

Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó ustraje u tome da će Mađarska sagraditi četiri metra visoku ogradu uzduž granice od 175 kilometara.

– Imigracija je jedan od najozbiljnijih problema EU. Članice traže rješenje, no Mađarska više ne može čekati – rekao je ministar.

Ove je godine azil u Mađarskoj zatražilo više od 50.000 ljudi, dok je taj broj 2014. bio 43.000, a 2012. samo 2157 osoba.

>>Mađarska ne odustaje: Izgradit ćemo ogradu visoku 4 metra na granici sa Srbijom

>>Orban razmišlja o zatvaranju granice sa Srbijom: Nepravedno je da nam šalju izbjeglice

Komentara 5

M3
Miške 3
18:37 19.06.2015.

Oni umjesto da vračaju emigrante iz Afrike i tamo im poboljšaju život, razmišljaju da ih smjeste proporcionalno u sve zemlje EU. Gluposti do neba. Tako taj val preseljenja crnaca iz Afrike u Europu nikad neće prestati, već će smo rasti.. Neka oni koji su se obogatili rušenjem Gadafija i Sadama, tamo kod njih srede stanje da ljudi ne bježe u EU. To je početak kraja ne samo EU već i Europe. Mađarska je jedina u pravu. Neka dadu svakoj izbjeglici € 6.000 a ne državi koja ih primi.

M3
Miške 3
18:39 19.06.2015.

Ako EU nastavi s tom politikom, Hrvatska nema više nikakvog interesa i kosristi od članstava u EU. U tom slučaju izaći iz EU i priključiti se savezu s Rusijom.

FI
Fisherman
17:42 19.06.2015.

Ponekad kad neupali razgovor,molba, ograda je najbolje rijesenje.I mi da nemamo ovu srpsku vladu trebali smo dici par tisuca kilometara zida.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije