Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nismo tražile – za ravnopravnost, protiv uznemiravanja

Ciklus događaja na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, 6.4. – 11.5.2021. online & uživo, nismotrazile.adu.hr
06. travnja 2021. u 12:31 130 prikaza
Nismo tražile – za ravnopravnost, protiv uznemiravanja

Kao prva obrazovna institucija u regiji koja je na vlastitom terenu otvorila prostor za bavljenje slučajevima seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, u jeku svjedočanstva iznijetih kroz inicijativu Nisam tražila, Akademija dramske umjetnosti tijekom ljetnog semestra nastavlja sa suočavanjem s ovom iznimno bitnom temom. Kroz tri programske linije – edukativnu, diskurzivnu te informativnu, program Nismo tražile pruža studentskom i nastavničkom tijelu priliku za bolje upoznavanje s tematikom seksualnog nasilja i rodne ravnopravnosti. Glavna ideja ovog programa je osnaživanje svih sudionica i sudionika obrazovnog procesa kroz stjecanje znanja o raznim aspektima ovog problema, a s ciljem prevencije potencijalnih novih slučajeva uznemiravanja u budućnosti. Program će biti održan tijekom travnja i svibnja, u skladu s trenutnim epidemiološkim mjerama, u kombinaciji live i online događanja.

FRANKA PERKOVIĆ GAMULIN 'Brojni prijavljeni profesori brane se ili negiraju. Neki i ne shvaćaju da je ono što su učinili zlostavljanje'

Edukativna linija programa sastojat će se od predavanja pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić te njenog pravnog savjetnika Nebojše Paunovića na temu rodne ravnopravnosti, s posebnim fokusom na ovu temu u kontekstu obrazovnih institucija. Nakon toga, uslijedit će četverodnevna edukacija za profesore i studente ADU, u organizaciji udruge Ženska soba, koja će se fokusirati na upoznavanje s najčešćim predrasudama vezanim uz seksualno nasilje, njegovim osnovnim oblicima te informiranje o mehanizmima prijave seksualnog nasilja te o postojećim oblicima zaštite osoba koje su ga preživjele.

Umjetnički dio edukativne programske linije bit će realizirana kroz višednevnu internu projekciju dokumentarnog serijala o ženama u filmskoj industriji u Kinu SC te gostovanje predstave “Radnopravnost svima” na temu zaštite prava LGBTQ osoba na radnom mjestu, koje će se održati u suradnji s festivalom VoxFeminae.

Druga, diskurzivna linija programa vezana je za dva okrugla stola koja će se baviti različitim aspektima seksualnog nasilja u jeku recentnih događaja u regiji odnosno na Akademiji. Prvi okrugli stol na temu seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu i u obrazovanju održat će se u suradnji s Klubom studenata Fakulteta političkih znanosti, a drugi okrugli stol, kao nastavak ciklusa tribina Politički leksikon, bavit će se aktualnom situacijom na Akademiji. Ova je tribina zamišljena kao prijeko potrebno mjesto za zajednički i direktan razgovor o stanju na Akademiji, tako da će svi prisutni dobiti priliku za postavljanje pitanja, iznošenje stavova i novih ideja.

Završno, informativni aspekt programa bit će realiziran na dva načina – prvo, lansiranjem web stranice nismotrazile.adu.hr na kojoj su objedinjene sve relevantne informacije o zbivanjima vezanim za temu seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja na Akademiji, i drugo, kroz vizualnu kampanju koju potpisuje Plac studio, a kojoj je cilj dovođenje ove teme u javni prostor Akademije kroz seriju plakata koji tematiziraju neprihvatljivo ponašanje na relaciji između profesora i studenata.

Cjelokupan program, kao i informacije o pojedinim događanjima, pronađite na web stranici: nismotrazile.adu.hr.

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti