Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMAĆA PAMET

Nisam si mogao priuštiti gitaru pa sam smislio i izradio Bodru

Miran
Foto: Hrvoje Šlabek
12.06.2015.
u 19:00

Koristi mahagonij, palisandar i javor te spaja starinski štih Gibsona s modernim tehnikama i inovacijama

Još u djetinjstvu, u pradjedovoj stolarskoj radionici, Miran Katar počeo je otkrivati tajne obrade drveta. Danas se 26-godišnji grafički dizajner iz Koprivnice ponosi svojom električnom gitarom "Bodra", nazvanom po bakinu njemačkom ovčaru, djelom njegovih ruku i pameti.

Poduzetnički inkubator

– Sa 19 godina poželio sam gitaru koju si nisam mogao priuštiti pa sam s ocem napravio vlastitu. Ispala je iznenađujuće dobro. Onda sam otišao na studij i nije bilo baš vremena za to. Dok sam studirao, izradio sam drugu gitaru, oglasio je na forumu i vidio da vlada velik interes iz cijelog svijeta. Prodao sam je jednome Nijemcu i shvatio ne samo da uživam u izradi gitara, nego da bih od toga mogao i živjeti – kaže Katar.

Prije godinu dana upustio se u ozbiljan posao: osnovao je tvrtku, unajmio radionicu u poduzetničkom inkubatoru i dosad izradio 15-ak gitara. O "Bodri" su se dosad s pohvalama izjasnili poznati gitaristi Nikša Bratoš i Branko Bogunović Pif, a za mjesec dana na prvom koprivničkom Festu jazza predstavit će je čuveni slovenski glazbenik Ratko Zjača.

– Nakon mnogo razmišljanja, puno neprospavanih noći i brojnih nacrta skrojio sam gitaru koja je spoj starinskog štiha koji utjelovljuje Gibson iz 20-ih godina prošlog stoljeća i modernog načina izrade, a unio sam i neke svoje inovacije. Vrat je od mahagonija i palisandra, a tijelo od javora i mahagonija – otkriva autor.

I elektronika je djelo domaće pameti. Pick-upove, koji vibracije žice pretvaraju u signale razumljive pojačalu, izradio je Miranov kolega Aleksandar Vrhovec, također Koprivničanac, već priznati maher u tom fahu. Njegove pick-upove, primjerice, koristi i gitarist ZZ Topa.

Od šume do pozornice

Cijena od oko 13.000 kuna za "Bodru" na prvu bi se mogla činiti jako visokom, no tu valja znati dvije stvari. Za izradu jedne gitare, koja je potpuni ručni rad, potrebno je oko tri tjedna. I drugo, cijene takvih gitara vrhunske kvalitete u svijetu se kreću i do 25.000 eura.

– Upravo počinjem ozbiljniju promidžbu i očekujem da bi se u dogledno vrijeme radionica mogla povećati za još jednog kolegu. U tijeku je i snimanje promidžbenog filma koji će prikazati put drveta od šume do pozornice, a ovog ljeta gitaru će doći isprobati nekoliko europskih glazbenika – zaključuje mladi Koprivničanac.

>> Pjesma "Apokalipso" pomogla je da publika prihvati da ovo nije Haustor, da ne živimo više u osamdesetima

>> Odlazak kralja - iza sebe je ostavio 15-ero djece sa 15 žena, ali samo je jedna njegova udovica

Komentara 3

TE
TechnoCroat
19:16 12.06.2015.

Ovaj mladic je pravi poduzetnik. Takvi su rijetki. Bio je na nekom HTV poduzetnickom serijalu ako se ne varam, i pobjedio.

ZO
zoom
00:52 13.06.2015.

Koji divan potencijal imamo,a trošimo novac na kojekakve idiotizme

DU
Deleted user
03:50 13.06.2015.

Bravo, majstore! puno sreće u daljnjem radu :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije