Naslovnica Vijesti Hrvatska

Budislav Vukas: Nisam dao da Arbitražni sud Hrvatskoj otme teritorijalno more

Državljanstvo ne određuje pravnika, ali sad u sudu sjede dva Francuza!?
01. kolovoza 2015. u 15:43 61 komentara 10103 prikaza
Savudrijska vala
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

 Jednoglasna odluka Sabora i odluka Vlade o povlačenju Arbitražnog sporazuma i procesa oko razgraničenje između Slovenije i Hrvatske diktirala mi je, kao sucu kojega je imenovala Hrvatska i građaninu te države, povlačenje sa suda, komentirao je hrvatski arbitar i ugledni međunarodni stručnjak Budislav Vukas. Pažljivo bira riječi i ne otkriva detalje ni iz sudačke diskusije, osim generalne tvrdnje da je sud “htio oduzeti hrvatsko teritorijalno more, čemu se izuzetno opirao”.

Ove njegove rečenice su njegova izjava, koju je dao nakon što su izjave dali i Sabor i Vlada, kazao nam je.

Išao mu na jetra

– Napisao sam sudu ono što su i drugi dokumenti iz Hrvatske sadržavali. Ponašanje slovenskog arbitra i predstavnice ministarstva vanjskih poslova koja je s njim kooperirala protivni su pravilima o arbitraži. I općenito, jasno je da jednoglasno izjašnjavanje Sabora protiv nastavka tog procesa mora utjecati na nekoga imenovanog od te države, profesora međunarodnog prava – kazao je Vukas koji je devet godina bio potpredsjednik Međunarodnog suda za pravo mora te ad hoc sudac u slučajevima tužbe za genocid Hrvatske protiv Srbije te u sporu Grčke i Makedonije oko imena.

Nakon potpisivanja Arbitražnog sporazuma bio je jedan od stručnjaka koji su ga zagovarali.

– Nisam morao dati ostavku, mogao sam ostati jer je još u tijeku rasprava i ništa nije odlučeno. Plan je bio da svi arbitri do kraja ljeta daju mišljenje o definitivnom nacrtu predsjednika suda Gilberta Guillaumea pa sam mislio da još mogu utjecati na neke stvari koje mi se nisu sviđale. Ali činjenica da se država, koja me imenovala i koja je stranka i čiji sam državljanin, povlači iz postupka, jasno, diktira i meni povlačenje – objašnjava.

O transkriptima razgovora Jerneja Sekoleca i Simone Drenik malo zna i ne želi ih komentirati. U njima se Vukasovo ime spominje nekoliko puta. Kad Sekolec i Drenik komentiraju granicu na kopnu, slovenski arbitar kaže kako je “Vukas šutio” na što S. Drenik dodaje:

“Zato što nema ekspertize za kopno.” Sekolec ga spominje i u raspravi o vezi Slovenije s otvorenim morem te kaže kako je “kao papiga ponavljao: Samo trebamo režim” te da mu je “išao na jetra”. I naposljetku, kad Sekolec o Savudrijskoj vali kaže “kako misli da postoje velike šanse da unutrašnje vode ostanu do bazne crte. A podjela će biti ili 25/75 ili 33/66 posto (u korist Slovenije, op. a.), Simona Drenik komentira “kako će “Vukas sigurno skakati zbog toga”.

Sekolec potvrđuje: “On je ludio”, na što mu S. Drenik savjetuje: “I još će ludjeti. Tu se ti moraš što ispravnije ponijeti, što manje govoriti jer su oni (arbitri, op. a.) ionako na našoj strani.”

– Činjenica je da je to razgraničenje, pogotovu na moru, predmet međustranačke svađe godinama i da je sud na neki način imao namjeru oduzeti dio hrvatskog teritorijalnog mora, čemu sam se najžešće opirao – ističe Vukas.

Iako je Arbitražni sud Hrvatskoj naložio da u roku 15 dana imenuje novog arbitra, jasno je da to ona neće učiniti. Vukas ne može ni pretpostaviti koga će potom predsjednik suda imenovati na to mjesto. Ipak, komentira novog slovenskog arbitra Ronnyja Abrahama.

– Malo me začuđuje to imenovanje. Prošli je put bio njihov stručnjak za međunarodno privatno pravo, a sad imenuju predsjednika Međunarodnog suda, i to Francuza. Iako državljanstvo ne određuje uvijek ponašanje pravnika, rekao bih da nije elegantno da u sudu sjede dva Francuza – govori.

Hrvatska se povukla iz Arbitražnog sporazuma i procesa. Što dalje?

– Procedura odustanka od međunarodnog ugovora po međunarodnom pravu vrlo je komplicirana, tako da se predviđa da će prekidanje arbitraže potrajati. Također, nisam siguran da će, pogotovu u odnosu na stajalište Europske komisije, formalno taj sud i nestati – smatra Vukas.

Ostaju pri svome

Europska komisija nekoliko je puta ponovila da Arbitražni sporazum nema alternative. Jučer nisu pak željeli komentirati izjavu američkog veleposlanstva u Zagrebu, iz koje se čini da Amerikanci nisu toliko skloni guranju Hrvatske u nastavak arbitražnog postupka.

– Ne znamo kakav je stav američkih diplomata, mi imamo svoj stav, a to je da ne vidimo valjanu alternativu nastavku arbitražnog postupka – rekao je jedan upućeni izvor iz EK. Komisija očekuje da, bez obzira na povlačenje Hrvatske i ostavku Vukasa, sud donese presudu i da ta presuda bude pravno obvezujuća za obje strane.     

>> 'Sud je imao namjeru Hrvatskoj oduzeti dio mora'

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • đuvegijauteko:

    Hvala Amerikancima i našem jedinstvu.

  • Deleted user:

    Satelitske snimke pokazuju da je iz jednog slovenskog potoka prema moru krenuo njihov nosač maketa klase kekec..znači naši susjedi su se očito odlučili na demonstraciju sile..

  • ClinOr:

    dragice think pink ti je jedan od stalno prisutnih istočnih susjeda ovdje na forumu koji uvijek piše u svojim komentarima protiv Hrvatske i vrlo je ustrajan. Pink u nazivu u biti znači srpski.