Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nisam birao što pijem, ali shvatio sam da me to ne vodi nikamo

Mladić iz Pavlovca kod Velikog Grđevca prihvatio je bolničko liječenje od alkoholizma, a potom je terapiju nastavio i u Klubu liječenih alkoholičara
06. listopada 2010. u 15:59 1 komentara 41 prikaza
Alkoholizam
Foto: Michael Palijan/VLM

 Poprilično je žestoko odzvonio podatak koji je iznio predsjednik županijske Zajednice klubova liječenih alkoholičara Dražen Žagi da su žitelji Bjelovarsko-bilogorske županije u hrvatskom vrhu po potrošnji alkohola, ali i po broju samoubojstava.

 Problemi su rješivi

 - To kažu statistike koje se svakih nekoliko godina prikupljaju. Broj suicida ne treba čuditi jer mnogi slučajevi alkoholne ovisnosti završavaju upravo njima - kaže Žagi. Naime, ističe kako je alkoholizam poprilično teška bolest koja se ne može izliječiti, već samo zaliječiti, a najbolji put da apstinencija potraje i ogrezle u alkoholu dugo drži podalje od čaše jest uključenje i doživotno posjećivanje klubovima liječenih alkoholičara. Navodi da statistike pokazuju kako se veliki broj apstinenata, koji nakon bolničkoga liječenja ne krenu u klubove, brzo vrati alkoholu.

 - Ključ je u neprestanim druženjima, u kojima članovi iskreno razgovaraju o svojim problemima. Na taj način među svima koji su redoviti zavlada spoznaja da nismo jedini i da problemi s kojima se suočavamo ipak nisu nerješivi - kaže Žagi. Dodaje kako su vrlo važni članovi koji apstiniraju desetak, dvadesetak godina, jer svoja iskustva prenose na mlađe i ohrabruju ih.

 Prevladao razum

 To je, na sreću na vrijeme, shvatio i 27-godišnji Danijel Mišir iz Pavlovca, blizu Velikoga Grđevca. On je nekoliko mjeseci članom velikogrđevačkoga kluba.

- Moje dotadašnje navike nisu nikamo vodile. Iako nisam nikoga zlostavljao i radio probleme, jer sam po prirodi veseljak, u društvu je glavno bilo neprestano opijanje, a nije se biralo što se pije - kaže D. Mišir. No, sve zrelijoj spoznaji da taj put ne vodi nikamo, potisak su dale zaredale kazne zbog vožnje u alkoholiziranom stanju u iznosu većem od 3000 kuna. Prevladao je razum pa je D. Mišir, koji svim ovisnicima poručuje da se ostave alkohola i pridruže klubovima, prihvatio bolničko liječenje, a potom na prijedlog liječnika i daljnju terapiju u klubu. Ivica Veg, predsjednik velikogrđevačkoga kluba, ističe kako klubovima kronično nedostaju stručni suradnici poput psihologa i socijalnih radnika, ali i novac za rad.

Iluzija
Muškarac ili žena? Ono što prvo vidite na ilustraciji otkriva koja vam je strana mozga 'jača'
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati