Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMOZIMO Teško stradala četverogodišnja Nikolina Milić još je u polusvjesnom stanju

Nina jedva pokreće ručice, mama i tata mole se za nju

Nikolina je stradala nekoliko dana nakon 4. rođendana
Foto: Arhiva obitelji Milić
08.09.2008.
u 15:10

Trenutak nepažnje zauvijek je prekinuo bezbrižno djetinjstvo četverogodišnje Nikoline Milić. Djevojčica se s braćom Markom i Matejom igrala u blizini svojeg doma ispred zgrade osječkog Vodovoda, i toga kobnog 12. svibnja, otrgnuvši se bratu iz ruke, stradala je pod kotačima automobila. Samo zahvaljujujući naporima liječnika Kliničke bolnice Osijek vraćena je u život. Međutim, pred Ninom, kako je od milja zove njezina obitelj, najmanje su još dvije godine oporavka u Krapinskim toplicama.

Vratili je iz mrtvih
– Nina je bila klinički mrtva. Nije disala, srce nije radilo, a zbog nagnječenja mozga liječnici su je doveli u stanje tzv. barbituratne kome. Ona je i danas u polusvjesnom stanju, iako je, istina, nešto svjesnija nego je bila prije samo mjesec dana – kaže shrvani otac Goran koji četiri mjeseca od nesreće svakodnevno s njezinom braćom osmogodišnjim Markom i 10-godišnjim Matejom moli za oporavak kćeri, uz koju je neprekidno majka Viktorija.

Novosti o Nikolininu stanju u podstanarskom se domu mlade osječke obitelji čekaju s nestrpljenjem, a većina novca koju otac Goran zaradi odlazi na plaćanje smještaja majke u Krapinskim toplicama te odlaske obitelji u posjet stradaloj Nini.

Zvuk preko mobitela
– Donedavno smo je čuli jedino kada bi plakala, no Nina je sada počela ispuštati zvukove. Još uvijek je to nerazgovjetno, poneki samoglasnik, ali osjećaj koji me prelavio kad sam je čuo preko mobitela ne mogu vam opisati. Desnu ručicu, pak, od lakta prema prstima pokreće, ali lijevom još ne može. Jedva primjetno pomakne palac, no i to je napredak – dodaje otac koji je preuzeo i potpunu brigu o sinovima-školarcima koji su krenuli u drugi i četvrti razred OŠ Ivana Filipovića.

Oporavak neizvjestan
Pred Nikolinom, kojoj se stanje bilo dodatno zakompliciralo upalom mjehura, zbog čega je iz Krapinskih toplica bila prevezena u bolnicu na Šalati, slijedi terapija u bazenu, a pred financijski iscrpljenom obitelji koja mjesečno samo za boravak majke u Toplicama treba 4000 kuna, nabava je invalidskih kolica. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje im je odobrio 11.000 kuna, no liječnici kažu da će kolica stajati između 15.000 i 17.000 kuna.

– Bakterija je srećom uklonjena, a dobra je vijest da su joj krvna slika i bubrezi u redu. Liječnici kažu da bi oporavak mogao trajati i dvije godine, ali uz Božju pomoć nadamo se da će biti puno brži – zaključuje brižni otac.


Žiroračun za pomoć

U Splitskoj banci na ime Nikoline Milić otvoren je žiroračun broj: 2330003-3140868873.


U komi bila 20 dana

Završivši pod kotačima vozačice, Nina je u KB Osijek dovezena bez svijesti, bez otkucaja srca i nije disala. Reanimacija je trajala satima, a tek nakon 20 dana probudila se iz kome. I danas je u polukomi, kad ju se podigne u naručje, glavica joj bježi. Kralježnica srećom nije oštećena, a kakve će biti posljedice zbog otekline mozga teško je prognozirati.


Priskočili dobri ljudi

Nakon što je tragična priča mlade obitelji objavljena na regionalnim stranicama Večernjeg lista, na račun Nikoline počele su stizati uplate dobrih ljudi. – Najljepša hvala upravi osječkog Vodovoda, Danijelu Šoboti i Q klubu, gradonačelniku Gordanu Matkoviću, Žito Osijeku, Vladi Vranješu i cijeloj obitelji, te njegovu bratu nogometašu Jurici Vranješu, kao i Siniši Mušura, kojeg bih molio da me kontaktira kako bih mu i osobno zahvalio na donaciji. Hvala i svima ostalima koji su nam pomogli, a koje nisam spomenuo – kaže tata Goran suznih očiju.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije