Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spomenik velikanu

Nikola Tesla vraća se u Gospić, ali ne na trg, nego ispred KIC-a

Nikola Tesla
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
29.05.2014.
u 19:53

Za i protiv lokacije - Gradonačelnik: Odluku o mjestu donijeli smo nakon konzultacija sa strukom. Muzejska savjetnica: Zašto nema ozbiljnijeg pristupa?

Nikola Tesla vraća se, prema svemu sudeći, u Gospić.

Ipak, spomenik koji se do početka 90-ih nalazio na tadašnjem gradskom Trgu Nikole Tesle, a današnjem Trgu Stjepana Radića, bit će postavljen na novoj lokaciji – ispred Kulturno-informativnog centra, mjesta za koje gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić ističe da je jedno od najfrekventnijih u gradu.

Frekventno mjesto

– KIC je mjesto društvenih, kulturnih, umjetničkih i glazbenih okupljanja, a uskoro će se u njega preseliti i gradska knjižnica. Nakon brojnih razgovora sa strukom, odlučili smo se da Tesla upravo tamo nađe svoje mjesto – ističe Krmpotić i dodaje da gradska vlast tim činom želi završiti besmisleno politiziranje o Tesli.

– Teslom se ponosimo i nismo ga se nikad odrekli, što dokazuje i Memorijalni centar u Smiljanu – kaže gradonačelnik te dodaje da je bilo pokušaja postizanja konsenzusa s Pravoslavnom crkvom i Srpskim nacionalnim vijećem, ali to se nije dogodilo.

S Krmpotićem se samo djelomično slažu predstavnici oporbe. Nikola Maras (SDP) kaže da pozdravlja inicijativu vraćanja spomenika, ali na Trg Stjepana Radića koji za to ima arhitektonske mogućnosti, a i u turističkom je smislu najbolja lokacija. Maras bi o tom pitanju zadnju riječ dao građanima na referendumu. Mišljenje da KIC nije najbolja lokacija dijele i nezavisni vijećnik Andrija Benković i Sanja Rukavina (HSLS).

– Ako gradska vlast ima projekt u sklopu kojeg postavlja spomenik i ako će to biti razvojni projekt grada, onda je to dobro, ali ako ćemo ga postaviti samo da se toga riješimo, onda je to loše – poručuje S. Rukavina.

Nisu svi zadovoljni

Muzejska savjetnica Muzeja Like Gospić dr. sc. Tatjana Kolak nije zadovoljna.

– Ljuti me što nema ozbiljnijeg pristupa. Teslin spomenik je grandiozan i nije mi se osobito sviđao ni na Trgu, a ne sviđa mi se ni pred KIC-om. U povojima je inicijativa o parku velikana, možda bi Tesla mogao ondje naći mjesto. Ako to ipak bude ispred KIC-a, treba mu smanjiti postament – smatra arheologinja Kolak.

U jednom su ipak svi složni. Spomeniku tom za čovječanstvo najzaslužnijem znanstveniku mjesto nije u Ljevaonici Akademije likovnih umjetnosti već u Gospiću iz kojeg je potekao. Odluka ide na Gradsko vijeće, nakon čega bi se trebala provesti u djelo.

>>U Gimnaziji Karlovac i izborni predmeti sa nazivnikom Nikola Tesla

>>Nikola Tesla kao da nam je 
teret, a ne blagoslov

Komentara 2

DO
DoktorAmer
22:53 29.05.2014.

Zapravo neshvatljivo. Tesla, najvazniji covjek ikad rodjen u Hrvatskoj, a mi kao da ga necemo. U Americi postoje tisuce ljudi koji ga smatraju jednim od najvaznijih inzinjera/znastvenika svih vremena, a kod nas malo tko mari.

Avatar oneworld
oneworld
11:47 16.07.2014.

Treba ga postavit u smiljan tamo mu je mjesto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije