Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah od mraka

Nikamo ne idem bez suzavca u torbici!

samoobrana
PIXELL
19.03.2010.
u 18:50

Roditelji svojoj djeci nabavljaju suzavac. Nitko ne želi postati novi Luka Ritz, kaže N. Filipović, vlasnik trgovine specijalizirane za sredstva samoobrane.

Ženske torbice i jakne brodskih tinejdžera sve češće sadrže i neke nove predmete. Nakon eskalacije nasilja među mladima, u noćni izlazak nose se i – sredstva za samoobranu poput suzavca u spreju ili elektrošokera.

Privlačni i zbog cijene

– Ne izlazim u grad bez suzavca. Ne zauzima previše mjesta u torbici, a mnogo se sigurnije osjećam. Ima svakavih huligana, a ne želim da me netko napadne kada se mračnom ulicom vraćam kući – kaže 21-godišnja Lidija Antušić.

Upravo je ovaj sprej zbog svoje niske cijene od četrdesetak kuna po dozi najomiljenije sredstvo samoobrane. Nešto su manje popularno, ali ipak prilično traženo oružje za samoobranu elektrošokeri. Zbog cijene od sedamsto do više od tisuću kuna nisu tako česti među tinejdžerima, no kupaca za ovo neubojito oružje ipak ne nedostaje.

– Suzavac, elektrošokeri, pa čak i plinski pištolji koji izgledom podsjećaju na pravo oružje, a služe za zastrašivanje napadača, sve se više traže. Vrlo često mlade djevojke kupuju ova sredstva kako bi se osjećale sigurnije, a bilo je i slučajeva da su roditelji nabavljali suzavac svojoj djeci. Nitko ne želi postati novi Luka Ritz, a normalno je da roditelji nastoje zaštititi svoju djecu. Ova su sredstva popularna i među vlasnicima kafića i djelatnicima kladionica koji žele imati barem neku zaštitu – kaže vlasnik trgovine specijalizirane za sredstva samoobrane Nikica Filipović.

Dozvola nije potrebna

Suzavac ili elektrošoker može posjedovati bilo koja osoba bez ikakva ograničenja. – Riječ je o oružju klase D, što znači da je u slobodnoj prodaji, a ne mora se prijavljivati policijskoj postaji. Ipak, pri rukovanju ovim sredstvima treba biti vrlo oprezan. Ona nekomu mogu spasiti život, ali ni u kojem slučaju ne smiju se zloupotrijebiti – kaže glasnogovornica PU brodsko-posavske Kata Nujić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije