Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporazum o klimi

'Nikada nije bilo više polarnih medvjeda – koje vražje zatopljenje'

Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
03.06.2017.
u 16:30

Krešo Pandžić iz DHMZ-a: Američka znanost ukupno objavi više radova na temu stakleničkih plinova nego sve druge zemlje zajedno

Zamjenik ravnateljice Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Krešo Pandžić ističe tri ključne točke vezane uz odustajanje od sporazuma o klimi.

– Treba znati da Sjedinjene Države nikada nisu niti ratificirale sporazum iz Kyota pa barem u tom smislu njihovo odustajanje ne znači puno. Značajnije je to da će ga se prestati pridržavati a koliko će to utjecati na globalnu emisiju stakleničkih plinova vidljivo je iz podatka da na Ameriku otpada 18 posto – kaže Pandžić.

Bloomberg: Idemo dalje

Kao sljedeću bitnu točku ističe izostajanja financiranja. – Američko povlačenje znači i izostajanje njihovog financiranja obnovljivih izvora energije koji očito trebaju zamijeniti one koji zagađuju. Nadalje, neće više biti niti njihovog sudjelovanja u fondovima kojima se financiraju napori zemalja u razvoju da dosegnu ciljeve zadane Pariškim sporazumom – kazao je Pandžić. Ipak, nije sve tako crno.

– SAD će i dalje imati vodeću ulogu u istraživanju načina smanjenja količine stakleničkih plinova. Njihova znanost ukupno objavi više radova na tu temu nego sve druge zemlje zajedno, tako da nema bojazni da se u Americi neće i dalje raditi na istoj stvari na kojoj inzistira i Pariški sporazum – zaključuje Pandžić.

Guverneri američkih saveznih država i gradonačelnici vrlo su brzo reagirali nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa da Ameriku izvuče iz Pariškog klimatskog sporazuma te kazali kako će zajednički pokazati međunarodnoj zajednici da su SAD privržene smanjivanju štetnih plinova.

Kalifornija pokušava dobiti 100 posto struje iz obnovljivih izvora, a Oregon radi na mjerama kojima bi naplaćivao ugljik. “Postoji put kojim bi ostatak Amerike, reagirajući na suludu odluku predsjednika Trumpa, mogao poduzeti potrebne korake”, rekao je guverner Kaliformije Jerry Brown. Trumpovo povlačenje iz klimatskog sporazum razočaralo je i mnoge američke kompanije, bez obzira na izjavu predsjednika da će povlačenje spriječiti ekonomsku krizu i zaštititi radna mjesta. Kritike dolaze iz Facebooka, Applea, Forda, Microsofta...

Zima mu i u srpnju

Američki milijarder Michael Bloomberg obećao je nakon Trumpove odluke 15 milijuna dolara za potporu protiv klimatskih promjena. “Amerikanci se ne povlače iz Pariškog sporazuma o klimi. Baš suprotno, idemo dalje” kazao je Bloomberg..

Trump se već dulje vrijeme bavi klimatskim promjenama, svojim zabavnim komentarima na Twitteru. “Populacija polarnih medvjeda nikada nije bila vea. Gdje je to vražje globalno zatopljenje?”, zapitao se Trump u tvitu 29. listopada 2014. “Kraj je srpnja i baš je hladno u New Yorku. Gdje je dovraga to globalno zatopljenje? Sada ga baš trebamo”, napisao je Trump na Twitteru 28. srpnja 2014.      

Komentara 11

SS
sokac sa drave
17:16 03.06.2017.

Vec godinama grijemo stanove od sredine devetog mjeseca pa skoro do kraja maja.Pa sada nek si svstko izracuna koliko mjeseci je zima.Sve je prevara.sve lopov do lopova.Zasto toliko vjerujemo politicarima kada znam da oni sto vise lazu ubiru vecu lovu.

SF
Sv Franjo
17:57 03.06.2017.

Trump se bori protiv globalnog zatupljivanja.Naučnici su samo vračevi ili ti glasnogovornici Sotonizma.

AN
anticenzura
16:44 03.06.2017.

I Putina su huskali sada u San Peterburgu na ekonomskom forumu da se obrusi na Trumpa, veli Putin nonsalantno, ma ne znam sto da vam kazem mi u Rusiji ne mozemo od leda, u Moskvi pada snijeg, ovdje pljusti kisa, vrucine su nam nepoznat pojam. Publika se upiskila od smijeha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije