Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet A. Merkel

Nijemcima zanimljiva ulaganja u energetiku i plinske elektrane

merkel (1)
Robert Anić/Pixsell
22.08.2011.
u 22:59

U ovom trenu Nijemce najviše zanimaju ulaganja u energetici, zanimljive su im plinske elektrane i posebice obnovljivi izvori energije

Gotovo 45 minuta dulje od planiranog trajala je svečana večera u državnoj rezidenciji u Visokoj ulici, tijekom koje su se premijerka Jadranka Kosor i kancelarka Angela Merkel u jednom trenu povukle na balkon na privatan razgovor, pa su i uvijek točni Nijemci kasnili na zrakoplov. Dok je poslijepodnevni sastanak bio politički, večernji – uz sir, rižoto i ribu – domaću hranu koji su neki članovi hrvatske Vlade zbog uzbuđenosti doslovce zaboravili u tanjurima – u ležernijoj atmosferi, vrtio se oko ekonomijske suradnje.

Izuzetno važnim ocijenili su pohvale fiskalnoj disciplini u Hrvatskoj što će se, komentiralo se, odraziti na kreditni rejting Hrvatske. Hrvatska delegacija, pojačana ministrom za ulaganja Ivanom Domagojem Miloševićem, tijekom večere čula je da u listopadu u Zagreb stiže predsjednik njemačkog Odbora za investicije za istočne države, što bi bio svojevrsni nastavak lanjskog njemačko-hrvatskog ekonomskog foruma. U ovom trenu Nijemce najviše zanimaju ulaganja u energetici, zanimljive su im plinske elektrane i posebice obnovljivi izvori energije. Takva orjentacija mogla se naslutiti čim je ranije ove godine kancelarka Merkel, nakon katastrofe u Japanu, najavila zatvaranje nuklearnih elektrana budući su se već tada Nijemci javili s konkretnim prijedlozima za ulaganja u tom polju.

U tom kontekstu, na večeri, kao najkonkretniji investitori spominjali su se energetske tvrtke E.ON Ruehrgas i RWE. Njemačka strana pokazala je zanimanje za ulaganju u TE Plomin 2 – u Plominu 1 su već pristuni, no za takvo što, kazano im je, moraju na javni natječaj. Uz energetiku, spominjala se i suradnja u vojnoj industriji kroz participaciju u njemačkim tvrtkama, ali i partnerstvo u autoindustriji. Njemačka delegacija čula je i detalje o javnim natječajima za Brijuni rivijeru te mogućnosti ulaganja u infrastrukturu, no energetika im je bila ipak zanimljivija.

Komentara 5

CO
crni oblak
11:37 23.08.2011.

Najveći izvor energije na planeti je geotermalna energija od koje se sa sadašnjom tehnologijom moze dobiti 5,5 zerojula godišnje,a ukupna potrošnja energije cijelog planeta uključujući zračni,morski,željeznički i auto promet nepremašuje 0,6 zerojula. Ali taj oblik nije nikome zanimljiv jer bi nam doslovno morali reći da nam prodaju toplu vodu. Tako da merkelica i njoj slični neka ne glume kako su ekološki ili bilo kako osviješteni i željni pomoći i razvitku,bolje neka šute..

MA
maraosta
12:07 23.08.2011.

nadam se da nikome neče pasti na pamet privatizacija i rasprodaja elektro privrede. hrvatski sabor treba donjeti zakone po kojima če se državna poduzeča voditi otvoreno za javnost, ekonomično, a za privredne kriminalce dreba donjeti zakone po kojima če zaa pljačku državne imovine sve izgubiti i doživotno robijati.ako netko želi ulagati u elektro privredu, tada neka sagradi novu elektranu.

DU
Deleted user
13:10 23.08.2011.

Nisam sklon nikakvim ovacijama i podastiranju previše mekih tepiha svima iz Velikog Bijelog (Svijeta)! I dočekati ih realno, ljubazno, ali ne padajući ničice na koljena. Uostalom, i posljednji događaji s papinskim ukazima u svezi Dajle, ponešto govore. Jer, gđa Merkel bi, prije prodike o transparentnosti, barem trebala kazati što je sa slučajem Kohl, gdje je Putinov (kao nekad i Julija Timošenko) dobri prijatelj Schroeder i kako teku istrage s problematikom Hypo banke, gdje je dobrano umočio prste njen također nekad odličan PUČANIN Ivo Sanader. Večina današnjih najpoznatijih remetinečkih zatvorenika baš i uglavnom je zajedrila s MALO VITRA iz zemalja njemačkog kruga ili drugih bliskih zemalja. A što se tiće TIH I TAKVIH \"ulaganja\", ona obično započnu kupovanjem (budzašto, kako bi rekli naši susjedi) telekomunikacija (Deutsche Telekom), banaka ili zemlje i nekretnina, a završe golim isisavanjem i pretakanjem nacionalnog bogatstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije