Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslovanje

Nijemci: Zaradio je 200 mil. eura. Ćurković: Tužit ću ih zbog klevete

vjetroelektrana
Tino Jurić/PIXSELL
27.04.2013.
u 18:50

Ćurković je kao direktor razvoja znao koje su najbolje lokacije za vjetropolja.

Njemačka tvrtka MCI iz Hamburga podnijela je USKOK-u kaznenu prijavu protiv bivšeg HEP-ova direktora Sektora za strategiju, investicije i korporativni razvoj Ante Ćurkovića i članova njegove uže obitelji – supruge Jelene, sina Tomislava, kćeri Ane, zeta Iljka te Vladimira Matjačića.

Materijalna korist

Njih se tereti da su si pribavili nepripadajuću materijalnu korist od 201,2 milijuna eura. U kaznenoj prijavi, čiji je sadržaj objavio portal Energetika-net.com, navodi se da je Ćurković, koji je u HEP-u radio do kraja rujna 2009. godine, a od 21. rujna 2011. godine član je Nadzornog odbora Dalekovoda, kao glavna osoba za strategiju i razvoj u HEP-u, raspolagao s razvojnim podacima te tvrtke o najboljim lokacijama za vjetroelektrane, a što je onda iskoristio za tvrtke koje su osnivali članovi njegove obitelji kojima je onda omogućio dobivanje prethodnih elektroenergetskih suglasnosti za vjetropolja u Hrvatskoj.

Zatim je projektima koji su imali te suglasnosti operator energetskog tržišta jamčio otkup proizvedene energije. Nijemci navode da su Ćurkovići zbog toga osnovali čak 14 tvrtki, od kojih je najpoznatija i prije spominjana u javnosti tvrtka Eko, a nekima od tih tvrtki suosnivač je i Dalekovod. Ćurkovićeve tvrtke dosad su dovršile, navodi se u prijavi, šest vjetropolja ukupne snage 94,2 megavata, ukupne vrijednosti 160 milijuna eura.

Odobreno im je još šest projekta vjetroelektrana, a koji vrijede 41,1 milijun eura. Michael Herrmann iz MCI-a, kaže da su USKOK-u prijavili samo ono što je dugo javna tajna u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu – monopol konglomerata obitelji Ćurkovića na lokacije za vjetroelektrane u Hrvatskoj.

Ante Ćurković kaže kako je kaznena prijava protiv njega neozbiljna i neutemeljena i da konkurencija radi nešto što je neprihvatljivo. Kaže da se nikad u HEP-u nije bavio obnovljivim izvorima energije. Direktor Sektora razvoja bio je, veli, jedno kreće vrijeme, od 2008. do 2009., a ni tada se nije bavio vjetroelektranama. Dotad je, nakon što je smijenjen iz Uprave HEP-a, 2000. bio savjetnik.

Brojne tvrtke

Dok sam radio u HEP-u ta tvrtka uopće nije imala namjeru razvijati projekte obnovljivih izvora energije, u to je krenula tek pred sam moj odlazak u privatni biznis– kaže Ćurković. Dodaje da tako nije ni mogao koristiti informacije o HEP-ovim lokacijama za vjetropolja jer ih HEP nije ni - imao. Razvijao sam sam svoje lokacije i za projekte tražio partnere – kaže Ćurković koji navodi da nije imao nikakve veze ni sa izdavanjem prethodnih energetskih suglasnosti, što mu Nijemci također spočitavaju.

Za brojne tvrtke kaže da ih je morao osnovati zbog projektnog financiranja, a da su u biznis s vjetroelektranam uključeni njegov sin i zet. Kći je pravnica, a supruga kućanica koja ima tvrtku preko koje iznajmljuje stanove.Ćurković najavljuje i tužbu protiv MCI-a zbog klevete jer mu je nanesena velika šteta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije