Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMJETNA INTELIGENCIJA

Nijemci uvode novi "pametni" semafor: Smanjit će gužve, ali i pomoći pješacima

Prometni semafor
Davor Puklavec/PIXSELL
08.02.2022.
u 11:23

Znanstvenici ističu da je ova tehnologija senzora u stvarnom vremenu kombinirana s umjetnom inteligencijom te zamjenjuje trenutna nefleksibilna pravila.

Stanovnici grada Lemga u Njemačkoj će vidjeti kako funkcionira najpametniji njemački semafor koji bi trebao povećati sigurnost, izbjeći prelaske na crvenom svjetlo, pa čak i učiniti zrak čišćim.

Sve to su obećali znanstvenici s Fraunhofer instituta za optroniku i sistemske tehnologije. Oni ističu kako je velika slabost sadašnjih semafora ta da se temelje na pravilima, a kruta pravila ne vrijede za sve prometne situacije. Na semaforu je često bez ikakvog razloga crveno, čime se usporava promet, navode, prenosi HAKrevija.

Novi je semafor puno pametniji. Ima kameru visoke razlučivosti, a radarski senzori mjere promet mnogo preciznije od trenutnih indukcijskih petlji smještenih u asfalt.

Primjerice, ne bilježe samo koliko automobila trenutno čeka na raskrižju, već i u kojim se trakama nalaze. Isto tako, mjerit će vrijeme čekanja i prosječna brzina.

Znanstvenici ističu da je ova tehnologija senzora u stvarnom vremenu kombinirana s umjetnom inteligencijom te zamjenjuje trenutna nefleksibilna pravila.

Semafor nije samo za crveno i zeleno, već temeljem prikupljenih podataka uči kada je najbolje vrijeme za promjenu. Može skratiti prometne gužve i vrijeme čekanja, smanjiti buku, potrošnju goriva vozila i onečišćenje okoliša. Semafori mogli poboljšati protok prometa za 10 do 15 posto.

Pametni semafor trebao bi biti koristan i za pješake. Svoju zelenu fazu prilagođava vremenu prijelaza tako da, primjerice, starije osobe ili osobe s invaliditetom mogu sigurno prijeći ulicu. Pretpostavlja se da bi broj opasnih prekršaja vožnje kroz crveno svjetlo mogao bi se smanjiti za četvrtinu, a vrijeme čekanja u gustom prometu čak za trećinu.

Komentara 1

BL
BlokiraniVL
19:22 08.02.2022.

Što znaći pametan semofor, ako su vozaći nepametni, meni se ukljući zeleno, a sa moje lijeve strane raskršća još tri, četri auta ulaze ispred mene u moju traku, ravno, a kojima je već crveno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije