Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaznena prijava

Nijemci tvrde: Kutle nam je preoteo Fimu, mi smo pravi vlasnici

Miroslav Kutle
Igor Kralj/PIXSELL
Autor
Gojko Drljača
12.04.2010.
u 09:00

O čitavoj su situaciji, kažu, obavijestili bivšeg premijera Sanadera, sadašnju premijerku J. Kosor i predsjednika Josipovića.

Večernji list u posjedu je teksta kaznene prijave koji su USKOK-u podnijeli Institut für Südosteuropa (ISO – Institut za jugoistočnu Europu) i tvrtka ICC Inter Consult Consortium Unternehmensberatungsgesellschaft mbH & Co. KG iz Frankfurta, u kojoj teško terete niz osoba umiješanih u aferu Spice za niz kaznenih djela kojima su im oteli 67,1-postotni vlasnički udio u nekadašnjoj Fimi d.o.o. Uz to, Večernjem listu javio se Stephan Philippi Novak, zastupnik Instituta i tvrtke, koji nam je ispričao da je osim ljudi koje su kazneno prijavili iz pozadine u svemu sudjelovao najpoznatiji “velikan” hrvatske privatizacije Miroslav Kutle.

Ukrali udjele

ICC je s ekipom iz Fime d.o.o sklopio 10.08.1998. godine ugovor o kreditu od 2,6 milijuna DEM, a koji je osigurao tako da su na ICC preneseni poslovni udjeli Fime d.o.o. te je tako ICC postao vlasnik 67,1 posto poslovnih udjela Fime d.o.o. Uz to, ICC je postao vlasnikom 67,1 posto Pinie d.o.o. te je postao i jedinim članom Fima Investa d.o.o.. Kasnije je ICC 2001. godine cesijom prenio te svoje udjele na Institut.

Prema pričanju Philippe Novaka, osumnjičeni su kroz zloporabu ovlasti i krivotvorenje jednostavno prisvojili poslovne udjele ICC-a. Pihlippe Novak tvrdi da su pritom djelovali kao dobro organizirana skupine koja je prvo izbrisala poslovne udjele ICC-a, tj. krivotvorila knjigu poslovnih udjela. Nakon toga, objasnio nam je Phillippi Novak, preoblikovali su Fimu d.o.o u Fimu Holding d.d., a kasnije je došlo do pripajanja Fima Holdinga društvu Tar d.d.. Phillippi Novak tvrdi kako mu je poznato da je pripajanje Taru zapravo bio trenutak kad je u Fimu ušao poznati tajkun Miroslav Kutle.

O svemu su, kaže Philippi Novak, obavijestili bivšeg premijera Ivu Sanadera, sadašnju premijerku Jadranku Kosor te predsjednika Ivu Josipovića.

...detalje pročitajte u današnjem broju Večernjeg lista...

Komentara 34

DU
Deleted user
10:26 12.04.2010.

Ništa čudno, Hrvatski poučak nam govori da bi svu tu bandu na vlasti trebalo strijeljati!

OB
-obrisani-
11:33 12.04.2010.

12.04.2010. u 11:21h Fantemlati je napisao/la: Jeli se morti meni samo čini ili ti stvarno spadaš među domoljubno hendikepirane (čitaj: među one kojima su oni koji u Hrvatskoj kradu tako suptilno uturtili i prodali maglovite domoljubne ideje da jim višeše logika, zdrava pamet i zdrav razum ne rade..jasno da ovakvi domoljubno hendikepirani ne shvačaju i kuže ni zajebanciju)

GA
gary1
13:45 12.04.2010.

kutle je hercegovačka lopina kao ustalom 90% njegovih sunarodnjaka pridošlih u Zagreb koji sdu pod krinkom velikih Hrvata i domoljuba podržani od naivnog Tudjmana, opljačkali i pljačkaju sav pošten i radni puk ove napaćene zemlje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije