Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA INVESTICIJA

Nijemci skupo plaćaju zelenu tranziciju: 9 milijardi eura godišnje za obnovljive sustave grijanja

Heat pump in climate chamber at Bosch
Foto: Marijan Murat/DPA
1/4
03.04.2023.
u 23:54

Novi zakon trebao bi označiti postupni kraj sustava grijanja prostora na lož ulje i plin u Njemačkoj. Od 2024. godine 65 posto novoinstaliranih sustava mora se napajati obnovljivim izvorima energije

Nijemci će morati ulagati više od devet milijardi eura godišnje kako bi do 2028. prešli na obnovljive sustave grijanja, objavilo je u ponedjeljak njemačko ministarstvo gospodarstva. 

Taj će se iznos nadoknaditi povratom od ušteda u troškovima energije, koji se procjenjuju na 11 milijardi eura tijekom 18-godišnjeg vijeka trajanja. Procijenjene uštede računaju se na temelju očekivanog rasta cijena nafte i prirodnog plina, navodi ministarstvo u svom nacrtu zakona.

Novi zakon trebao bi označiti postupni kraj sustava grijanja prostora na lož ulje i plin u Njemačkoj. Od 2024. godine 65 posto novoinstaliranih sustava mora se napajati obnovljivim izvorima energije.

Ministarstvo ima za cilj ugraditi dizalice topline, solarnu energiju ili hibridne sustave koji kombiniraju dizalice topline s plinom. Hibridni sustavi bili bi sastavljeni od toplinskih pumpi koje bi davale osnovnu opskrbu, a plin bi se nadopunjavao u hladnim danima. Postojeći sustavi grijanja na naftu i plin mogu nastaviti s radom i po potrebi se popraviti.

U slučaju neispravnosti sustava grijanja, plinsko grijanje može se ugraditi na tri godine. Ako se sustav planira priključiti na daljinsko grijanje, to bi se moglo produljiti na 10 godina. Predviđene su i državne subvencije, ali iznosi još nosi poznati. Postojeće subvencije potrebno je prilagoditi kako bi se ublažila investicija. Također će i dalje postojati porezni popusti za vlasnike nekretnina koji instaliraju nove energetske sustave.

VIDEO Vjetroelektrana Korlat

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Komentara 1

FE
fefellerunt
12:32 04.04.2023.

Koliko su do sad već zelenaši sa kvazi ljevičarima uništili industriju i proizvodnju Europe , a koliko će tek zagorčati živote običnim ljudima, koji žive od svog rada i nemaju privilegije kao oni brati love iz izmišljenih fondova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije