Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nijemci se usred lockdowna dosjetili kako održati božićni sajam: 'Spas je u drive-inu'

"Želimo donekle stvoriti ugođaj Božića, bez obzira što je to ove godine kompliciranije".
30. studenoga 2020. u 09:05 1 komentara 361 prikaza
Foto: Reuters

Umjetni snijeg, kuhano vino, palačinke i božićna glazba: sajmovi u Njemačkoj su otkazani zbog pandemije koronavirusa ali neki su se dosjetili rješenju - 'drive in'.

Kad padne noć, 'drive-in' u Landshutu privlači desetke automobila koji na toplome čekaju da im zaposlenik s maskom i nezaobilaznom crvenom kapicom dođe do prozora i uruči meni na kojem su palačinke, kobasice ili pečeni kesteni.
"Inspirirali su nas restorani brze hrane", kaže Patrick Schmidt (31), organizator sajma i vlasnik restorana Zollhaus Landshut.

"Želimo donekle stvoriti ugođaj Božića, bez obzira što je to ove godine kompliciranije".

Koronavirus u Njemačkoj UPOZORILI NA TROŠKOVE Analiza njemačkih ekonomista: 'Država u koronakrizi poduzetnicima isplaćuje previše novca'

Njemu sajam pomaže da nekako prođe kroz "teško razdoblje". Od početka studenoga, restorani i barovi u Njemačkoj su zatvoreni kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Dopuštena je samo prodaja hrane koja se uzima za van. Restrikcije, koje su produžene do početka siječnja, nisu poštedjele ni oko 3000 božićnih sajmova koji se organiziraju svake godine. Što je golemi gubitak za većinu velikih njemačkih gradova gdje su oni otkazani zbog pandemije.

Ti sajmovi u Njemačkoj su institucija: oko 160 milijuna ljudi posjeti ih svake godine, i potroši prosječno 18 eura, pokazuju službeni podaci. Ta tradicija proširila se iz Njemačke i danas se božićni sajmovi organiziraju širom svijeta. I kako božićni duh ne bi bio uništen, u čitavoj zemlji cvjetaju ideje.

Anti lockdown protest in London PROTIV RESTRIKTIVNIH MJERA Masovni anti-korona prosvjedi diljem svijeta izmiču kontroli, pogledajte gdje je najgore

U Berlinu, četvrt Charlottenburg-Wilmersdorf pokušava postaviti manje štandova na više lokacija, s time da se hrana i piće ne smiju konzumirati na licu mjesta. Također otkazan, božićni sajam u Nuernbergu, poznat širom svijeta, organizirao je virtualno otvaranje. I na sjeverozapadu u gradu Kalkar posjetitelji su dobili 'drive-in'. Onaj u Landshutu završio je na naslovnicama i privlači brojne posjetitelje. "U subotu, imali smo 500 automobila", zadovoljan je ipak Patrick Schmidt.

Kuhano vino nije jedno što privlači posjetitelje.

"Tu sam da poduprem restorane jer mi nedostaju", rekao je Markus Renneke (55), koji je došao sa ženom.

"Osim toga, mislim da je to odlična ideja".

I Sandra sa svojom kćeri tinejdžericom došla je nešto pojesti i ne smeta joj što je morala čekati.

"Treba malo pričekati, nedostaju štandovi koji prodaju nešto drugo osim hrane, ali nema veze", kaže ona.

 

iz školskih dana
Možete li prepoznati koji se poznati Hrvat nalazi na fotografiji iz 1978.?
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Vlaskoulicanec2:

    Sada budu to na brzaka zabranili da se ne uzmiruje doktore, profesore i inžinjere...