Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindičić pod istragom

Nijemci pustili Sekulu da se brani sa slobode

sindičić
Željko Lukunić/Pixsell
28.02.2010.
u 13:08

Bivši suradnik jugoslavenske Službe državne sigurnosti, u istražnom je zatvoru bio od kraja listopada prošle godine zbog sumnje za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983. u Muenchenu.

Istražni sudac Saveznog državnog odvjetništva u Karlsruheu pustio je na slobodu Luku Sekulu, hrvatskog i švedskog državljanina, bivšeg suradnika jugoslavenske Službe državne sigurnosti, koji je u istražnom zatvoru bio od kraja listopada prošle godine zbog sumnje za sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983. u Muenchenu.

Istražni sudac protiv njega je imao samo svjedočenje Vinka Sindičića, poznatog agenta SDS-a, koji je također nedavno ondje uhićen. Istražni sudac, doznajemo, zaključio je da je Sindičić u najnovije vrijeme njemačkim istražiteljima davao izjave u kojima je lažno prikazivao neke događaje i osobe i manipulirao izjavama kako bi sebe prikazao u što boljem svjetlu.

Kako protiv Sekule zasad nema drugih dokaza, osim Sindičićeve izjave, sudac nije imao elemenata da ga i dalje zadrži u zatvoru, pa je pušten da se dalje brani sa slobode, jer je još uvijek pod istragom. Sindičić je dakako i dalje zadržan u istražnom zatvoru. O slučaju Đureković nastavlja se istraga.

No, Savezno državno odvjetništvo u Muenchen je poslalo i svu dokumentaciju o svim ubojstvima hrvatskih emigranata u Njemačkoj u vrijeme jugoslavenskog režima, za koja se sumnja da je iza njih stajao SDS.

Tako će se iz Muenchena voditi objedinjena istraga za sve te slučajeve. Protiv Sindičića se još otvara i istraga za njegovu moguću upletenost u ubojstvo Josipa Senića koji je likvidiran 1972. u okolici Stuttgarta i obitelji Ševo koja je iste godine likvidirana u Italiji.

Ključne riječi

Komentara 6

ER
erasthothenes
14:15 20.03.2010.

Iam waiting for an oportunity to get contact to native speaking person, that is able to translate news about sindicic case Waere auch dankbar fuer deutsch-sprechende Personen die mit dem Fall vertraut sind itdirkx@yahoo.de

OB
-obrisani-
13:43 28.02.2010.

Naj bitnije što se oko udbini ubojica steže obruč. Za Sindičića se odavno tj. za vrijeme exYu u Njemačkoj pričalo da je pogubio obitelj Ševo i njihovu 9.togodišnju kćerku. Zamislite kakav treba biti , kada može u djevojčicu ispaliti nekolikooliko metaka. Poslije dolaze na red Perković bivši Mesićev savjetnik, poslije je bio njegov sin, koji je sada Josipoviću savjetnik, pa Mustač itd itd. Nema u EU, ako se te ubojice ne izruče Njemačkoj, jer nisu Njemci kokošari, kao naši da ih mogu te ubojice manipulirati. Doživotna robija kao i Pratesu i onda je pravda donekle zadovoljena.

JA
jarac
12:30 02.03.2010.

Pitali Mesića da komentira zašto njemačko tužilaštvo trži od hrvatske da izruči Perkovića i Mustača radi ubojstva Đurekovića,a on je rekao koliko je njemu poznato Perković u tom nije sudjelovao? znači da mu je ipak nešto poznato, a što see tiče ove dvojice Perkovića i Mustača i oni će doći na red,još samo malo da Hrvatska uđe u Europsku uniju, i više nema nikakve zaštite za dvojac, pa kad neće naš sud hoće njemački,ali kako ste vidjeli doživotna im ne gine. Svaka čast njemačkom pravosuđu, našemu palac dolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije