Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LONDON UCJENJUJE

Nijemci poručili Britancima: Izađite iz EU i zažalit ćete!

Merkel i Cameron
Foto: Reuters/ PIXSELL
02.06.2014.
u 19:23

Blair je pozvao na raspravu o tome kako EU ponovno spojiti s građanima

Usred britansko-kontinentalne svađe oko toga tko bi trebao biti novi predsjednik Europske komisije, a nakon potresa na britanskog političkoj sceni izazvanoj pobjedom euroskeptične stranke UKIP, bivši premijer Tony Blair pozvao je na raspravu o tome kako bi se EU mogla “ponovo spojiti” s građanima. Velika Britanija, rekao je Blair, trebala bi predvoditi takvu raspravu, a ne samo biti usredotočena na pregovore o tome kako poboljšati svoju poziciju u članstvu u EU.

– Čak i među onima koji se zalažu za Europu postoji osjećaj da je sazrio trenutak za Europu da pomno razmisli o tome kamo dalje, kako se ponovo spojiti sa zabrinutošću građana i kako se promijeniti. Rasprava o tome treba biti podignuta na razinu čitave Europe – rekao je Blair. Dodao je kako bi za Veliku Britaniju bila “glupost” da napusti EU jer bi to umanjilo njezin geopolitički značaj i smanjilo investicije. Bivši britanski premijer isključio je mogućnost da se pojavi kao kandidat za novog predsjednika EK. Nominacija Luksemburžanina Jean-Claudea Junckera, predizbornog kandidata europskih pučana za mjesto predsjednika Komisije, zapela je nakon što je britanski premijer Cameron, prema neslužbenim informacijama tjednika Der Spiegel, upozorio kancelarku Merkel da će Velika Britanija izaći iz EU ako “taj lik iz 1980-ih” bude vodio Komisiju sljedećih pet godina. Juncker je za Bild rekao da se Europa ne bi smjela dati ucjenjivati. A i njemački socijaldemokrati, koalicijski partneri Angele Merkel, traže od kancelarke da ne poklekne pred Cameronovom ucjenom.

– Bila bi farsa da dopustimo da Europu ucjenjuje netko tko Europu ne razumije i protivi se njezinu uspjehu – rekla je glavna tajnica SPD-a Yasmin Fahimi. Hans-Peter Uhl iz bavarske stranke CSU poručio je: – Ako Britanci žele napustiti EU i ići svojim putem, molim lijepo! To bi doduše bila šteta za EU, ali sigurno puno veća šteta za Britaniju.

>> Cameron: Ako Juncker bude šef Komisije, mi Britanci idemo van iz EU

Komentara 87

LI
lijeniZoki
19:58 02.06.2014.

EUu se nebi nista bolje moglo dogoditi od izlazka Engleza.

MI
mirtebi
19:34 02.06.2014.

Spletkarosi I troublemakers I ne trebaju biti u EU

BO
bojnik
19:30 02.06.2014.

Neka samo idu sto prije to bolje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije