Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKAZALO ISTRAŽIVANJE

Nijemci ne strahuju da će izgubiti posao zbog automatizacije, stručnjak: Imaju malo naivan pristup

FILE PHOTO: Workers assemble campers at Knaus-Tabbert AG factory in Jandelsbrunn
Foto: Andreas Gebert/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
29.04.2021.
u 09:50

U Singapuru tako čak 61 posto ispitanika više strahuje da će im automatizacija 'progutati' radno mjesto nego prije godinu dana, u Kini 48 posto, a u SAD-u 44 posto

Njemački visokoobrazovani radnici puno manje strahuju da bi zbog automatizacije mogli ostati bez posla nego njihovi kolege u drugim zemljama, a najviše se strahuje u financijskom i sektoru osiguranja, pokazalo je istraživanje.

Oko 41 posto ispitanika reklo je da su u proteklih 12 mjeseci više strahovali da će zbog tehnologije njihovo radno mjesto biti ukinuto, što je pripisano ubrzanoj digitalizaciji u pandemiji koronavirusa, pokazalo je istraživanje provedeno među oko 210 tisuća radnika u 190 zemalja.

Hrvatska nije obuhvaćena istraživanjem, koje su prošle godine proveli portali za zapošljavanje Stepstone, međunarodna burza poslova The Network i Boston Consulting Group (BCG).

Utvrdili su da najveća zabrinutost vlada među radnicima u financijskom i sektoru osiguranja.

Stručnjak za tržište rada u BCG-u Rainer Strack napomenuo je da ta dva sektora ne proizvode nikakav opipljiv proizvod.

„Imaju samo ljude i IT", rekao je Strack.

Istraživanje je otkrilo velike razlike među zemljama. U Singapuru tako čak 61 posto ispitanika više strahuje da će im automatizacija 'progutati' radno mjesto nego prije godinu dana, u Kini 48 posto, a u SAD-u 44 posto.

U europskim zemljama njemačkog govornog područja strepnja nije tako izražena. U Švicarskoj je od gubitka posla zbog automatizacije više strahovalo 36 posto ispitanika, u Austriji 32 posto, a među Nijemcima samo 28 posto.

„Njemačka pomalo naivno pristupa problemu automatizacije. Covid nas je katapultirao 10 godina u digitalnu budućnost“, upozorio je Strack.

 

VIDEO: Split je idealan grad za umirovljenike, prema poznatom američkom magazinu

Komentara 2

ST
stefj
10:10 29.04.2021.

Digitalizacijom se može zamijeniti 50 do 70% javne uprave, maknuti hrpu činovnika, no to se sigurno neće napraviti, naročito ne kod nas ili u EU. Ti birokrati su i glavni protivnici AI-a, toliko se trude da prikažu svoj rad nezamjenjivim, a ne samo da su si posao sami izmislili, već ih je jednostavnije zamijeniti računalom nego radnike s trake... Nema tu sreće niti napretka u EU, samo se izmišljaju novi nameti, norme i kazne. Treba nekako namiriti svu tu izuzetno skupu i neefikasnu, a nadasve nepotrebnu birokraciju. Ispada da umjesto da oni mijenjaju nas, mi mijenjamo njih. Vidi se to jako dobro po sve većem zaostajanju za SAD-om i Azijom...

ZA
Zapadnjak
12:12 29.04.2021.

Neki ce poslovi nestati, drugi ce se stvoriti, ako netko misli da ce zbog umjetne inteligencije i robotike stopa nezaposlenosti se trajno podici na npr 25 posto, onda je taj netko jednako u krivu kao i ekipa koja je razbijala strojeve u 19 stoljecu... to je makro slika, sto se tice mikro slike naravno da ce ovaj ili onaj pojedinac izgubiti posao, na isti nacin na koji ovaj ili onaj pojedinac izgubi posao jer firma losije posluje i samara ju konkurencija ili bilo kojeg drugog razloga...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije