Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nijemci hvale predsjednicu, čude se Raketi: 'Branio je Đokovića, a grli Thompsona'

U podnaslovu članka autor govori o tome kako se javlja iz „zemlje koja najradije nikad više ne bi htjela prestati sa slavljem"
17. srpnja 2018. u 14:31 97 komentara 12956 prikaza
Ivan Rakitić
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Jučerašnje slavlje i doček vatrenih privukli su pozornost i njemačkih medija. „Vjerojatno nikad u povijesti sporta jedna nacija nije toliko slavila jedan poraz", tvrdi dnevnik Berliner Zeitung u svom osvrtu na slavlje koje su građani Hrvatske pripremili svojim nogometnim reprezentativcima nakon povratka iz Rusije. U podnaslovu članka autor govori o tome kako se javlja iz „zemlje koja najradije nikad više ne bi htjela prestati sa slavljem" i ukazuje kasnije na atmosferu u zemlji koje je „jedinstvena, kao što je jedinstven uspjeh hrvatskih nogometaša", prenosi Deutsche Welle.

Krešimir Dolenčić Režirao doček Dolenčić otkrio zašto nije bilo glazbe na Thompsonovoj izvedbi: 'Sve je bilo fantastično'

Autor članka berlinskog dnevnika naslovljenog s „Ponos i ljubav" ne može se načuditi tomu kako Ivan Rakitić, osoba koja je branila srpskog tenisača Novaka Đokovića kada su ga napadali zbog toga što je javno rekao kako na ovom prvenstvu navija za Hrvatsku, grli Marka Perkovića Thompsona, u čijim pjesmama „Srbi baš ne prolaze najbolje", i viče za njega da je „kralj". No članak je, usprkos ukazivanju na probleme u zemlji i isticanja činjenice kako se oduševljenje sportom može obrazložiti time što vam za uspjeh u sportu nisu potrebne veze, pozitivno intoniran i govori o „novoj nadi za Hrvatsku".

Ivan Rakitić
1 / 30
Doček Vatrenih na trgu

Komentator njemačkog nadregionalnog dnevnika Frankfurter Allegemeine Zeitung (FAZ) osvrće se na reakciju jednog njemačkog političara stranke zeleni turskog porijekla koji je nakon pobjede Francuske ustvrdio da je francuska momčad uspješna jer je odraz multi-kulturalnog društva. „Što bi se onda moglo zaključiti kad je u pitanju Hrvatska koja, za razliku od Francuske nema 67 nego tek nešto više od četiri milijuna stanovnika i u kojoj, ako izuzmemo Hrvate iz Bosne i Hercegovine, gotovo da i nema useljenika?", pita se autor.

Kolinda Grabar Kitarović Hrvatska Francuska Objašnjen misterij: Evo zbog čega je Putin imao kišobran dok je naša predsjednica kisnula

Mnogi mediji s njemačkog govornog područja veliku pozornost posvećuju fenomenu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njezinom obolu euforiji oko svjetskog prvenstva. Konzervativni dnevnik „Die Welt" ukazuje na neke njezine loše poteze u svojstvu predsjednice, recimo kada je u pitanju odnos prema susjednoj Bosni i Hercegovini i njezinoj tvrdnji o „tisućama salafista", ali njezinu ulogu u svojstvu navijačice u Rusiji ocjenjuje pozitivnom. „Na svjetskoj pozornici finala pokazala je otvorenu i toplu sliku Hrvatske", zaključuje „Die Welt" svoj članak pod naslovom „Plesati, grliti se i razbarušiti kosu – jedna malo drugačija predsjednica".

Lijevo-liberalni Süddeutsche Zeitnug govori o slikama koje su se urezale u pamćenje: pored muškaraca u odijelima na pobjedničkoj tribini svima je upadala u oči „jedna žena u kariranom koja je doprinijela tome da se Hrvatska uskoro neće moći obraniti od svih onih koji će ju htjeti posjetiti". Jer: „Ako su svi stanovnici tamo tako simpatični kao njihova predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, onda to mora biti jedna predivna zemlja".

Pogledajte video s jučerašnjeg dočeka:

[video: 25960 / ]
CCC
Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

  • Andro:

    Tu je njegov problem. Iskompleksirani njemac. Ne razumije da voljeti svoje ne znači mrziti bilo koga. Ako bi se tražio zajednički nazivnik svih naših reprezentativaca onda bi to sigurno bila vjera i domoljublje.

  • IvanLu:

    Fašizma u Hrvatskoj nema. U Njemačkoj pale domove za izbjeglice i trenutačno sude fašističkim ekstremistima koji su godinama ubijali strance u Njemačkoj. Domaće jude, tkzv. ljevica izmišlja fašaizam jer od njega i kvazi “borbe” protiv njega žive. Organizirani su u ... prikaži još!u u parazitskim udrugama koji sišu novac (krv) iz proračuna, financiraju ih djeca UDBE i Soroši. Oni se samo boje poštenog rada i istine. Nad Tomićem, Frljićem, Puhovskom i drugom mafijom treba sprovesti eksorcizam i iza toga ih treba izgoniti iz države. Da svi možemo mirno i sretno stvarati bolju Hrvatsku.

  • Sirmen80:

    Ne razumijem zašto se uporno ocrnjuje predsjednica Hrvatske kad čitav svijet o njoj ima pozitivno mišljenje.Morali bi svi mrzitelji ove države preispitati svoj mentalni sklop i pokušati pronaći razum.