Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lihvarenje

Nijedna država u EU nema lihvarske odvjetničke tarife kao mi!

hok, odvjetnici (1)
Jurica Galoić/PIXSELL
13.11.2012.
u 15:11

Sramota je ove vlasti i države što je dopustila da honorar odvjetnika za pisanje ovršnog prijedloga za naplatu duga od 10 eura iznosi 100 i više eura, napominju iz udruge Juris Protecta

– U povodu tvrdnje predsjednika Hrvatske odvjetničke komore u Nedjeljnom jutarnjem od 11. studenoga 2012 da nijedna europska zemlja nema fiskalne kase za odvjetnike, mi im uzvraćamo da nijedna zemlja u Europi nema takav lihvarski model odvjetničkih tarifa osim Hrvatske – priopćava Zlatko Zeljko, predsjednik udruge za unapređenje pravosuđa u RH "Juris Protecta''.

Članovi udruge za takvu situaciju pozivaju na odgovornost Vladu i Sabor jer, kako kažu, zbog prejakog odvjetničkog lobija još iz Tuđmanovog vremena nisu spremni zakonski regulirati odvjetničke tarife nego su te zakonske ovlasti prepuštene Hrvatskoj odvjetničkoj komori koja to maksimalno zloupotrebljava. Svjedoči o tome i činjenica da se veliki dio prihoda ne prijavljuje nego su odvjetničke naknade za imovinsko-pravne sporove višestruko veće od istih naknada u europskim državama, kao što je bogata Njemačka.

– Sramota je ove vlasti i države što je dopustila da honorar odvjetnika za pisanje ovršnog prijedloga za naplatu duga od 10 eura iznosi 100 i više eura. Ovako visoke naplate odvjetničkih naknada za tako mali posao i male iznose moraju se okarakterizirati kao lihvarske i imaju elemente organizirane pljačke ˜– pojašnjavaju iz Udruge te napominju da su ovim modelom naplaćivanja uglavnom pogođeni umirovljenici i sirotinja kojima se na ovaj način ugrožava egzistencija pa se može govoriti o masovnom imovinskom zlostavljanju građana.

Za iste ovršne postupke njemački odvjetnici po Zakonu o odvjetničkim naknadama dobiju 25 eura, iako su prosječni prihodi njihovih građana triput veći od prihoda hrvatskih građana.

Bolje ne prolaze ni firme jer odvjetnik u Hrvatskoj za prosječan imovinsko-pravni spor u vrijednosti od 1,350.000 eura naplaćuje 143.000 eura plus 25% PDV-a, dok njegov kolega u Njemačkoj za isti spor može naplatiti maksimalno 14.200 eura plus 19% PDV-a. Iz toga proizlazi da su zarade odvjetnika u ovom konkretnom slučaju 10 : 1 u korist hrvatskih odvjetnika. To je smišljena pljačka pravosudnog lobija zajedno s bivšom i aktualnom vlašću, tvrde u Udruzi u kojoj drže da je ovakav način lihvarskog obračuna odvjetničkih naknada potpuno uništio pravosuđe i uzrokovao zaostatke.

>>Bez ovršitelja odvjetnicima i sucima i 60 posto više novca

Komentara 6

SK
skradnjak
19:04 13.11.2012.

Čestitam!

LI
liliZG
15:22 13.11.2012.

Sve je rečeno u naslovu.....

OB
-obrisani-
15:23 13.11.2012.

To je da se čovjek na to ispovraća!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije