Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pohvalno

Nijedan zatvorenik nije pobjegao iz zatvora prošle godine

remetinec (1)
Antonio Beonić/PIXSELL
29.06.2010.
u 16:10

Godine 2009. ostvareno je čak 379 tisuća prekovremenih radnih sati, za koje je plaćeno 21 milijun kuna.

Nijedan zatvorenik nije pobjegao iz zatvora prošle godine unatoč manjku službenika, posebno pravosudnih policajaca - pohvalili su se iz Ministarstva pravosuđa na saborskom Odboru za pravosuđe podnoseći izvješća o prošlogodišnjem radu dviju uprava, one za zatvorski sustav i one za probaciju. U zatvorskom je sustavu zaposleno 2254 službenika, što u omjeru znači tek jedan službenik na 3,2 zatvorenika - kazao je ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Branko Peran.

Osnovni problem zatvorskog sustava i u prošloj godini bila je prekapacitiranost zatvora i kaznionica.

- Njihov realan kapacitet iznosi 3351 zatvorenik što je, izračunato prema minimalnih četiri četvorna i deset kubičnih metara po zatvoreniku, po europskim standardima. No zatvorenika je s jučerašnjim danom u zatvorima bilo 5197.

- Peran i državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Zoran Pičuljan upozorili su da je lani, zbog manjka službenika, ostvareno čak 379 tisuća prekovremenih radnih sati, za koje je plaćeno 21 milijun kuna.

Stoga se nadaju da će unatoč zabrani zapošljavanja u državnu službu ipak uskoro naći mjesta za nove pravosudne policajce te stručnjake. Pičuljan je istaknuo da bi se problem prekapacitiranosti zatvora trebao donekle sanirati s novih 420 mjesta u zatvoru u Glini te izgradnjom zatvora u Šibeniku s nešto više od 1200 mjesta, ali i snažnijom primjenom probacije kao alternativnog načina izvršavanja zatvorske kazne.

Prema izvješću o radu Uprave za probaciju sudovi su lani izrekli 1017 presuda kojima je umjesto zatvorske kazne izrečena mjera zaštitnog nadzora ili rada za opće dobro na slobodi - to je porast od 47 posto u odnosu na 2008. godinu.

Komentara 6

OB
-obrisani-
17:16 29.06.2010.

..pa so ce bijezati..kad su stalno kod kuce na odmoru... nekidan smo mogli viditi NJORCA..kako gradi dvospratnicu....

MM
Mladen Miletić
19:57 29.06.2010.

Ponos Hrvata-demokrata zatvori prepuni \"građana\" ali ne bježe dobro svjesni da im vani nije nimalo bolje !

OB
-obrisani-
18:12 29.06.2010.

------>kamocemo ......dvokatnica, dvokatnica,..... .....dvospratnica ima samo kod tebe u Srbiju ,bre

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije