Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fleksibilne škole

Nijedan učenik zbog štrajka neće biti zakinut u nastavi

učenici
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
09.10.2015.
u 09:00

‘Djeca su izgubila do 5 sati iz, primjerice, matematike, a to je lako nadoknadivo’

Važno je da sve štima na papiru. Zbog inspekcije i Agencije za odgoj i obrazovanje bitno je na papiru imati potreban broj sati, odnosno minimalan broj sati određenog predmeta. Nijedan pametan učitelj neće si dopustiti da nema urednu papirologiju. A ostalo se rješava u hodu. Da bi se nešto nadoknadilo, samo se malo ubrza dinamika rada i sve se stigne. Tako je na nagađanja hoće li trebati nadoknađivati dane izgubljene u štrajku odgovorio ravnatelj jedne osnovne škole. Nisu se, čak, kaže, trebali odreći spajanja petka s praznikom u četvrtak i vikendom.

– Ako imate dobar plan i program rada, onda se sve lijepo može organizirati. Uostalom, svaka nastavna godina ima više nastavnih dana od zakonom propisanog minimuma koji moramo odraditi – kaže naš sugovornik. Zakonom je propisano da nastavna godina mora imati minimalno 175 radnih dana, a ova, primjerice, ima 180. Nekad se znalo dogoditi da nastavna godina ima i više dana “viška”, a škole ih iskoriste onako kako im odgovara. Poneke te dane upotrijebe za spajanje praznika, izlete, za neradni dan na neki općinski ili gradski praznik, dan grada i slično.

Profesori i učitelji u pravilu svoj plan rade na 175 dana, a dane viška iskoriste za ponavljanje i nekakav ležerniji rad s djecom. Zbog ovog štrajka, ako su nastavnici do kraja ostali u njemu, djeca su izgubila od 4 do 5 sati predmeta koje najviše imaju, primjerice matematike ili hrvatskog. To se nadoknadi u hodu. Više od toga bilo bi kompliciranije – kaže profesor u jednoj zagrebačkoj srednjoj školi. Smješkajući se dodaje da je javnosti “isto nastavna i školska godina, radni i nastavni dani” i da zbog toga često nastaju zbrke. A da ih ne bi bilo, recimo da školska godine traje od 1. rujna jedne do 31. kolovoza druge godine, a nastavna godina od prvog do posljednjeg dana nastave, ove godine to znači od 7. rujna ove pa do 10. lipnja iduće godine. Nastavna godina traje 175 dana ili 35 tjedana, osim za maturante kojima je tri tjedna kraća, a školska, kao i kalendarska, ali drugačije posložena, ima 365 dana.

>> Ribić: Vi razbijate demokratske institucije da izgube smisao

Komentara 2

Avatar mama mia
mama mia
11:24 09.10.2015.

Ako je to sve to lako onda bi djeca mogla samo svaki drugi dan u školu došlo bi nas jeftinije

Avatar puky
puky
14:51 09.10.2015.

... zakinuti su što ih obrazuje najgori obrazovni sustav u Svijetu a ne sa par dana bez nastave ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije