Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLASOVANJE O UN-ovoj REZOLUCIJI

Burna reakcija Milanovića: 'Hrvatska je sada nepotrebno izložena, Vlada treba odgovarati'

Zoran Milanović na Danu općine Plaški
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
28.10.2023.
u 13:13

Hrvatska je bila jedna od četiri članice EU koje su glasovale protiv UN-ove rezolucije o situaciji u Gazi. Predsjednik Milanović tvrdi da nije bio informiran kako će Hrvatska glasovati o rezoluciji UN-a

Predsjednik Zoran Milanović nije bio konzultiran niti obaviješten o tome kako će Hrvatska glasati o rezoluciji UN-a kojom se poziva na humanitarno primirje u Gazi, priopćio je u subotu ured hrvatskog predsjednika, istaknuvši da je vlada glasanjem protiv te rezolucije Hrvatsku obilježila kao "protivnika mira".

"Veleposlanik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima glasao je u Općoj skupštini UN-a protiv rezolucije kojom se poziva na trenutačno humanitarno primirje i zaustavljanje neprijateljstva u Gazi isključivo prema nalogu Vlade RH. Ured Predsjednika Republike Hrvatske nije bio ni konzultiran niti obaviješten o stavu koji će u ime Republike Hrvatske zastupati hrvatski veleposlanik pri UN-u", stoji u priopćenju ureda predsjednika.

"Nije prvi puta da Vlada RH o vanjskopolitičkim odlukama ne konzultira Predsjednika Republike i tako krši svoju ustavnu obvezu sukreiranja vanjske politike Republike Hrvatske s Predsjednikom Republike. No, u ovom delikatnom slučaju Vlada RH je svojom nepromišljenom i štetnom odlukom obilježila Republiku Hrvatsku kao protivnika mira i kršitelja međunarodnog humanitarnog prava te tako nanijela dugoročnu štetu međunarodnom ugledu Hrvatske. Još je opasnije što je Vlada RH svojom odlukom nepotrebno kompromitirala nacionalnu sigurnost i izložila Republiku Hrvatsku potencijalnim ugrozama za što će morati snositi svu odgovornost", dodaje se.

Hrvatska je, ističe se u priopćenju, trebala biti suzdržana prilikom glasanja o toj rezoluciji kao i većina država članica Europske unije. "Teško je shvatiti razloge koji su naveli Vladu RH da tako očigledno odstupi od zalaganja za mir i poštivanja humanitarnog prava, osim ukoliko se i u ovom slučaju ne radi o osobnim političkim interesima i pozicioniranju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića", navodi se u priopćenju.

"Sada je valjda nedvojbeno jasno svima zbog čega predsjednik Vlade RH ne želi dogovor o kadrovskim promjenama u hrvatskoj diplomaciji: Andrej Plenković želi zadržati postojeće diplomate koji bespogovorno izvršavaju njegove političke naloge. Glasanje veleposlanika u UN-u, bez prethodnih konzultacija i usuglašavanja s Predsjednikom Republike, dokazalo je kako je Andrej Plenković hrvatsku diplomaciju pretvorio u službu svojih poslušnika", dodaje se.

Rezolucija UN-a kojom se traži humanitarno primirje u Gazi ne spominje da je Hamas izvršio "teroristički napad" na Izrael te da je odgovoran za "pokolj civila" u Izraelu zbog čega je Hrvatska bila protiv takve rezolucije, priopćilo je u subotu hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.

Opća skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se traži "trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje" u Gazi. Protiv je bilo 14 zemalja, među njima i Hrvatska.  Dokument, sastavljen pod sponzorstvom Jordana i arapskih zemalja, stavljen je na glasanje na izvanrednoj sjednici Općoj skupštini UN-a na kojoj se raspravljalo o gotovo trotjednom ratu između Izraela i Hamasa u Gazi, koji je započeo nakon brutalnog napada militanata Hamasa na izraelske civile 7. listopada u kojem je život izgubilo 1400 osoba. Izrael je odgovorio rasprostranjenim bombadiranjem Gaze u kojemu je poginulo više od 7700 ljudi.

Četrnaest zemalja glasalo je protiv tako sročene rezolucije. Uz Izrael i SAD, među njima je bila i Hrvatska. Od članica EU-a pridružile su im se Austrija, Mađarska i Češka. Većina članica EU-a bila je suzdržana, ali to nije spriječilo Francusku, Španjolsku, Sloveniju, Portugal, Irsku i Belgiju da budu "za". 

VIDEO Paklene noći u pojasu Gaze: Jačina bombi jednaka je onoj iz Hirošime

Komentara 116

LU
lucio2
13:35 28.10.2023.

Ovo je moralno dno i sramota za zemlju - Vlada treba dati otkaz odmah.

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
13:27 28.10.2023.

Idu izbori, Plenković zna tko drži globalne medije i kome treba ići niz dlaku kako bi mediji drukali za njega i cenzurirali oporbu. Pa prije par dana se sastao s Ronaldom Lauderom, šefom Svjetskog židovskog kongresa i medijskim magnatom.

TR
trpimir2022
13:43 28.10.2023.

Tko će biti kriv za terorističke napade na Hrvatsku, ako do njih zbog ovakvog glasanja dođe. Tko će odgovarati za živote žrtava i ekonomske poslijedice koje će to imati na naš turizam ? Hrvatska vlada sigurno neće. Neodgovorno i izdajnički.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije