Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija

Nije točno da gradimo sinagogu u Zagrebu, to tek trebamo odlučiti

U Židovskoj općini nadaju se da izmjene zakona neće biti samo kozmetičke i da će dočekati povrat imovine
Patrik Macek/ PIXSELL
21.02.2012.
u 18:29

Židovskoj općini jasno je da je restitucija nemoguća te smo spremni na kompromise, kažu iz ŽOZ-a

Iako su se pojavila nagađanja da ove godine počinje gradnja sinagoge u Zagrebu na mjestu hrama razorenog za ustaškog režima u Praškoj ulici, od toga neće biti ništa, sve dok Židovska općina Zagreb (ŽOZ) ne ostvari prava te osigura egzistenciju. No slučaj sinagoge ilustrira inertan odnos vlasti prema povratu imovine, posebice fizičkih osoba, koji predsjednik ŽOZ-a Ognjen Kraus sažima u tvrdnji kako se stječe dojam da se čeka da te osobe, sada u poznim godinama, umru prije ostvarenja prava. Stoga, ističu, najavljene izmjene zakona o povratu imovine oduzete za NDH ne smiju biti samo kozmetičke.

Židovskoj je općini od 1940. oduzeto 11 zgrada u Zagrebu i dvije izvan njega, šest gradilišta i šumska parcela. Od donošenja Zakona o povratu vraćena joj je jedna zgrada u centru Zagreba, i to djelomično, gradilište u Praškoj, polovica uličnog lokala, dva stana u podrumskim prostorima te odmaralište kraj Šibenika.

– Židovskoj općini jasno je da je restitucija nemoguća te smo spremni na kompromise – kažu iz ŽOZ-a.

Govoreći o sinagogi, upozoravaju da su država i Grad Zagreb pokazali samo deklarativno zanimanje.

– Nije točno da će se tamo graditi sinagoga. Tek će se odlučiti kako će se oblikovati taj prostor – rekao je Jakov Bienenfeld, član Vijeća ŽOZ-a.

Komentara 15

VE
Vexans
18:55 21.02.2012.

Poštovanom dr. Krausu,liječniku i humanisti je poznat strah od dijagnoze kod većine pacijenata.Svi znaju da je važno da se što prije djeluje,no to biva,koji put najteže.Napravimo neminovno,stavimo principe malo sa strane.Kad se sinagoga izgradi,počnimo gdje se stalo.Onda će biti lakše.

PE
pemec
20:26 21.02.2012.

moje poštovanje gosp. dr. Krausu

ZW
zweistein
18:45 21.02.2012.

kakav izvješta s konferencije za novinare ŽOZ-a. autor nije našao za važno prenjeti stav ognjena krausa koji je rekao da je vrijeme u kojem je mesić bio predsjednik države jedno od najtežih razdoblja u radu ŽOZ-a. zajednica koja nije nestalala ni u vrijeme NDH, u \"mesićevo vrijeme\" je traženo da se ukine- to govori ognjen kraus večernjaku to nije dovoljno važno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije