Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkazi lokalnim službenicima

Nije položila državni ispit jer je uzdrmana zbog – menopauze

šalter legalizacija rijeka
Foto: ilustracija
14.07.2015.
u 11:20

Oko 200 lokalnih službenika dobit će otkaz

        Naša je službenica u menopauzi i jako je uzdrmana pa nije stigla položiti ispit. Otprilike tim riječima pokušao je načelnik jedne općine obrazložiti zašto njegova službenica i dalje nema položen državni stručni ispit unatoč obvezi da ga riješi u roku od godine dana od primanja u službu. Ovakvo, ali druga zanimljiva obrazloženja dobila je Upravna inspekcija Ministarstva uprave nakon što je od općina, gradova i županija zatražila podatak imaju li službenici ispunjen taj uvjet, odnosno nakon što je zatražila da ih otpuste.

Kaznena provjera

Samo 16 ih je to odradilo i podijelilo rješenja o otkazima za 30 službenika. Neki su planirali zaobići proceduru pa su brzo službenike prijavili na polaganje ispita, no kako je većini davno istekao rok u kojem su to bili dužni odraditi, nekima čak i prije 20 godina, taj pokušaj neće upaliti. Ostali su svojim obrazloženjima pokušali spasiti radna mjesta službenika bez ispita, međutim malo ih je utemeljeno.Iako svi priznaju da su pogriješili, opravdanja traže u različitim razlozima.

Tako je jedna osoba 1994. godine zaposlena u općini na natječaju za tajnika. Iako su uvjeti natječaja bili visoka stručna sprema i položeni ispit, ta osoba nije zadovoljila nijedan i tako do danas, dok nije došla opomena Ministarstva kada se hitno prijavila za polaganje. Dosta ih se pravdalo zdravstvenim razlozima, slabim vidom, teškim bolestima, zbog kojih mnogi nisu uzimali ni bolovanja, ali eto, nisu stigli položiti ispit.

Jedan grad poslao je objašnjenje da nije imao novca da pošalje službenike na ispit jer mu je račun bio u blokadi, dok se drugi pravdaju da službenike nije imao tko poslati na ispit. Unatoč uvriježenom stavu javnosti o prekobrojnoj administraciji koja ništa ne radi, prema obrazloženjima čelnika lokalnih jedinica, ispada da službenici nemaju vremena za privatni život od količine posla kojim su zatrpani i gotovo svugdje ih je premalo.

Tako jedan cijelu godinu priprema godišnji proračun pa već 20 godina zbog toga ne stiže na ispit. U Upravnoj inspekciji kažu nam da će svakom ovom slučaju pristupiti individualno, no već sada je iz dokumentacije i obrazloženja jasno da bi u konačnici oko 200 lokalnih službenika moglo dobiti otkaze. Osim ispita, Ministarstvo uprave provjeravalo je i kaznenu evidenciju državnih i lokalnih službenika, zbog čega su 72 državna službenika te 20 lokalnih dobili otkaze.

Traži se i usklađivanje plaća sa Zakonom o lokalnim službenicima pa se jedinicama lokalne samouprave dalo rok do 30. rujna da to odrade.

Afera kao inspiracija

Posljednja afera s braćom Mamić i poreznikom Milanom Pernarom, koji je uz taj posao sa suprugom vodio i Institut za menadžment, potaknula je Ministarstvo da provjeri imaju li službenici otvoren obrt, zakladu, udrugu.... u području djelatnosti u kojoj su zaposleni.

– Koristimo sve dostupne alate i registre kako bismo izvršili efikasan nadzor onoga što je u našem djelokrugu - kaže ministar uprave Arsen Bauk te dodaje da su sve akcije posljedica uvođenja reda u Registru državnih službenika i ostalim evidencijama.     

>> Čak 330 državnih službenika nema položen stručni ispit, slijede otkazi

Komentara 35

AN
anticenzura
11:49 14.07.2015.

Na Zapadu prodjes najmanje tri 'rengena' na colloquiu pred sjedim glavama, pretresu ti curriculum od A do Z, profesionalni i privatan zivot, prije no sto stavis stopu na drzavno radno mjesto. a ovi cak ni drzavni ispit nemaju. Boze sacuvaj, onda se netko cudi sto nista ne funkcionira u drzavi. To su sigurno kradezevci rodijake zaposljavali.

TH
than
11:33 14.07.2015.

Dobiti ce otkaz i.... Nikome izgleda nista. I dalje vlada ona stara tko je jamio, jamio je. To je nasa drzava, podobnost ispred sposobnosti. Zato tako i napredujemo...

OS
osica
11:46 14.07.2015.

Ma da, kao da se u lokalnu upravu i srodne općinske i gradske firme možeš zaposliti po ispunjavanju uvjeta. mačku o rep. moraš biti podoban, ista politička opredjeljenja sa lokalcima i načelnik kaže " ta ili taj" Sve drugo jeugo je forma bez pokrića, državna preslikana na lokalnu. " Kvota zapošljavanje od kad je Hrvatske države" i točka na istinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije