Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lana Kos:

'Nije nimalo lako glasom ispuniti najslavniji operni amfiteatar'

Lana Kos (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
05.06.2013.
u 18:00

Najznačajniji debi u ovoj sezoni Lana Kos imala je pjevajući prvi put ulogu Desdemone u Verdijevu Otellu u još jednoj spektakularnoj produkciji koju je postavio Giancarlo Del Monaco.

Iz sezone u sezonu zvijezda hrvatske sopranistice Lane Kos sve se više uzdiže i postaje sve sjajnija na opernom nebu. Već kao osamnaestogodišnjakinja pokazala je svoj veliki talent na domaćim pozornicama.

Ovdje ju je zapazio i slavni gruzijski bas Paata Burchuladze koji je odigrao važnu ulogu u nastavku njezina usavršavanja i ranog izlaska na međunarodne pozornice, uključujući i moskovski Boljšoj teatar u kojem je postala miljenica i Mstislava Rostropoviča, slavnog violončelista i dirigenta.

Razvoj njezine karijere nije omelo ni rano majčinstvo. Štoviše, samosvjesnoj, odlučnoj i brzo sazreloj mladoj ženi njezin je sin Adam poseban izvor nadahnuća i osobne sreće. Također, dugo je javna i njezina veza s Giancarlom Del Monacom, glasovitim opernim redateljem i starijim sinom jednog od najvećih tenora 20. stoljeća Marija Del Monaca. Osim nove sigurnosti i zadovoljstva u osobnom životu, dvoje umjetnika obogaćuju se i u operi, za koju oboje žive. U to smo se imali priliku uvjeriti družeći se s njima u njihovu zagrebačkom stanu, koji im je trenutačno baza između što zajedničkih, što zasebnih svjetskih putovanja i nastupa.

Upoznali su se prošle godine kada je Giancarlo režirao spektakularnu Carmen na Masadi u Izraelu gdje je Lana pjevala ulogu Micaele. Naravno, utjecaj slavnog imena u opernom svijetu je velik, ali ne toliki da bi opernim kućama mogao nametati izbor pjevačice koja to ne zaslužuje svojim pjevačkim i scenskim umijećem. Uostalom, Lana je u Giancarlu dobila ujedno i najstrožeg kritičara i učitelja jer ljubav nije umanjila njegove stroge kriterije i zahtjevnost po kojoj je u opernom svijetu poznat.

Stopama Molnar Talajić

Tako je Lana Kos već i prije njihove veze još pretprošlog ljeta pjevala Violettu u Verdijevoj Traviati koju je na golemu pozornicu veronske arene postavio drugi slavni redatelj Hugo de Ana. Bio sam na toj predstavi i svjedočio trijumfu mlade hrvatske sopranistice kojoj su operni fanatici i zaljubljenici u tu umjetnost priredili ovacije i u areni i na trgu ispred nje gdje se redovito potvrđuju pjevački uspjesi i neuspjesi na pozornici.

Lana Kos tako je krenula stopama Ljiljane Molnar Talajić koja joj je veliki uzor i koja je davno prije nje bila posljednja hrvatska umjetnica pozdravljana kao vladarica najpoznatije svjetske operne arene koju nije nimalo lako ispuniti vlastitim glasom, bez ozvučenja, pred tisućama ljudi sa svih strana svijeta.

Ovog ljeta Lana Kos će u Veroni biti Violetta broj jedan pjevajući glavnu ulogu u prve četiri predstave Traviate. Usporedbe radi, Elena Mosuc nastupit će tri puta. Nakon Lane. U međuvremenu Lana Kos je nastupila u naslovnoj ulozi Puccinijeve opere Manon Lescaut u Ateni, na pozornici s koje je u svijet svojedobno krenula velika Maria Callas.

Najznačajniji debi u ovoj sezoni imala je pjevajući prvi put ulogu Desdemone u Verdijevu Otellu u još jednoj spektakularnoj produkciji koju je Giancarlo Del Monaco postavio na pozornici jedne od najmodernijih i najvećih novih opernih kuća svijeta u Pekingu. Od tamo se sama zaputila ponovo u Izrael kamo su je pozvali kao Violettu na premijeru nove produkcije Traviate u Tel Avivu u režiji Andrejsa Zagarsa.Srećom, osim što se zaljubio u Lanu, Giancarlo Del Monaco obnovio je i svoju ljubav prema Hrvatskoj koju je odavno dobro upoznao već kada je dolazio s ocem na njegova česta gostovanja u Jugoslaviju.

Mario Del Monaco bio je, naime, kao što nam je potvrdio i njegov sin, jedan od velikih prijatelja Josipa Broza Tita. Osim ljetovanja na Brijunima, Giancarlo se živo sjeća i jednog putovanja Titovim Plavim vlakom. Naime, jugoslavenski predsjednik i partijski šef dao im ga je na raspolaganje u jednoj hitnoj situaciji kako bi ih prevezao od Beograda do talijanske granice.

Sjećanje na Pavarottija

Već ovog ljeta Giancarlo Del Monaco će na početku Dubrovačkih ljetnih igara režirati gala koncert posvećen Wagneru i Verdiju na kojem će nastupiti i Lana, a za početak sljedeće sezone najavljena je i njihova zajednička nova Traviata u splitskom HNK.

Nakon nekoliko dana boravka u Zagrebu, kojem se sigurno najviše veselio Lanin sin Adam, Lana Kos otputovala je u Veronu zato što je dobila osobito priznanje – angažman na otvorenju ovogodišnje sezone u Areni 1. lipnja.

O važnosti, a i velikoj komercijalnoj vrijednosti gala koncerta dovoljno svjedoče imena s plakata: Placido Domingo, Jose Carreras i Andrea Bocelli. Pred velikim orkestrom i zborom izmjenjivat će se tri dirigenta: Julijan Kovačev, Marcello Rota i Domingo, a preko pozornice će u raskošnim kostimima iz Aide, Nabucca, Traviate, Trubadura, Rigoletta te Romea i Julije proći stotine umjetnika i statista. Spektakl je posvećen i sjećanju na najvećeg od najvećih koji više nije među njima – Lucianu Pavarottiju.

>>Lana Kos ovog je ljeta Verdijeva Violetta broj jedan u Veroni

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije