Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvaliteta liječenja

Nije dobila uputnicu za dijete jer je test – skup

'11.11.2008., Zagreb - Ilustracija na temu guzvi u bolnicama i dugog cekanja na pretrage. Klinicka bolnica Dubrava. Photo: Davor Puklavec/24sata'
'Davor Puklavec/24sata'
Autor
Sonja Hoffman
23.08.2012.
u 14:22

Liječnici: Pretrage propisujemo po smjernicama, u sustavu jednostavno nema novca za prečace

Hrvatska ima sjajne liječnike i vrhunsku medicinu koja staje uz bok najmodernijim svjetskim standardima, riječi su koje često čujemo od ministra zdravlja Rajka Ostojića. No, da to baš i nije tako i da manjak novca u zdravstvenom proračunu utječe na kvalitetu liječenja pacijenata, svjedoči i priča čitateljice koja za svog 5-godišnjeg sina kod pedijatra nije mogla dobiti uputnicu za alergotestove krvi jer su, po riječima tog liječnika, jako skupi.

– Morate najprije otići u bolnicu na Srebrnjak na klasičan test bockanjem djeteta po ručici – prepričala je majka riječi pedijatra. Nije joj preostalo nego da "povuče veze" i svoje dijete poštedi nepotrebnog bockanja.

– Krv mu je izvađena i za čas smo znali na što je alergičan – priznala je mlada žena.

>> Štednja na hrvatski način: Odgađa se terapija najtežim bolesnicima

Pretrage po smjernici

Iako je majka uspjela zaštiti svoje dijete i odvesti ga odmah na skuplju pretragu, ostaje pitanje dobivaju li pacijenti od svog liječnika odmah najbolju medicinsku skrb ili se liječnici moraju prilagođavati pravilima koja im je, kako se kad pretragu ne žele propisati pravdaju, nametnuo HZZO. Liječnici opće prakse poručuju da limite za prekomjerno propisivanje imaju za lijekove, ortopedska pomagala, bolovanja i njegu u kući.

– Ostale pretrage propisujemo prema kliničkim smjernicama, a to znači da se alergije grupiraju najprije "bockanjem", dok se skupim testovima iz krvi prati liječenje – objasnio je dr. Mario Malnar iz KOHOM-a.

Ne može liječnik, objašnjava, zato što nekog boli glava odmah prepisati MR mozga zbog sumnje na tumor a da prije nisu uklonjeni svi drugi uzroci. Pacijenti ga tako mole da im prepiše da naprave krvnu pretragu markera na sve vrste tumora da vide jesu li bolesni.

– Takvo bi testiranje stajalo milijun kuna! – upozorio je.

Ni jedan sustav na svijetu, kaže, nema novca da ide prečacima i odmah prepisuje skupe pretrage, a sam je u 7 godina prepisao 4 magneta i 7 CT-a – tvrdi liječnik.

Svađa s pacijentima

Zato ga i ljuti da uputnice i lijekovi koje obiteljski liječnici propisuju po nalazu bolničkih specijalista idu na teret ordinacija.

– Oni propisuju, a primarci se onda svađaju s pacijentima – poručio je Malnar i dodao da zbog limita za godišnje prepisivanje lijekova obiteljski liječnici često nemaju izbora nego prepisati najjeftiniji generik s liste.

Komentara 45

Avatar Grunf
Grunf
14:29 23.08.2012.

dok nam se predsjednik Sabora liječi u Ameriki obični smrtnici plačaju sami ili umiru čekajući na lječenja

OB
-obrisani-
14:29 23.08.2012.

OK, pretpostavljam da je HZZO razumski nametnuo neke propise, jer je ta pretraga sigurno višestruko skuplja nego liječenje borisa šprema u SAD-u......

PO
poly2609969
14:28 23.08.2012.

Za onu krlju ima novaca da se lijeći u americi ?. Ako neznate što je krlja pitaj te napisat ću vam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije