Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kao u cibalama

Nije bilo krvi: Gladijatori odmjerili snage usred Vinkovaca

gladijatori,vinkovci,portal (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/5
18.05.2013.
u 21:33

Gladijatorske borbe koje komentirao je i objašnjavao arheolog Hrvoje Vulić, jedan od organizatora manifestacije, pa su brojni posjetitelji načičkani oko "arene" mogli doznati njihova pravila, nazive opreme...

Vinkovčane su danas popodne i predveče oduševile gladijatorske borbe u pješačkoj zoni, usred Vinkovaca kao što je to, vjerojatno bilo u nekadašnjim Cibalama prije 17 stoljeća samo što danas nije bilo krvi i ubijenih gladijatora iako je bilo spuštenih palčeva nadolje uz uzvik \"morte\".

Dio je to programa Rimskih dana u Vinkovcima, što su je ovoga tjedna, po prvi put organizirala Turistička zajednica Vinkovaca i Gradskog muzeja, manifestacija kojom organizatori žele pokazati današnjim Vinkovčanima djelić života u rimskim Cibalama. Gladijatorske borbe koje komentirao je i objašnjavao arheolog Hrvoje Vulić, jedan od organizatora manifestacije, pa su brojni posjetitelji načičkani oko \"arene\" mogli doznati njihova pravila, nazive opreme, ali i uzvike kojima su gledatelji pratili borbu i na kraju poruku uzdignutim ili spuštenim palcem žele li smrt ili slobodu poraženog gladijatora.

Danas je održano i predavanje \"Važno je biti Rimljanin\" u kojemu su profesori zagrebačkog Filozofskog fakulteta, Odsjeka za povijest, u kojemu su slušači moglo doznati što je značilo našim precima na prostorima Vinkovaca, Cibalitancima, pripadati rimskoj civilizaciji i što je ona ostavila današnjim Vinkovčanima. U parku na vinkovačkom Trgu bana Šokčevića organizirana je radionica izrade rimskih jela i predmeta koji su posjetitelji poslije mogli kupiti ili razgledati opremu gladijatora, oni hrabriji Cibalitanci-Vinkovčani su se ogledali u borbi s gladijatorima, onima manje hrabrima je bilo dovoljno fotografiranje s oklopljenim \'\'ljudeskarama\'\' ili su jednostavno uživali u noćnom žongliranju vatrom.

>>Sjećanje na vrijeme kada je Cibalae bila dio Rimskog carstva

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije