Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUM VOĆARA Pakračani podižu nove nasade, Grad pomaže subvencijama

Niču maline i nektarine za popunjavanje budžeta

18.02.2009.
u 18:06

Muž i ja smo mladi, nije nam teško raditi, i odlučili smo na pola hektara vlastite zemlje zasaditi 2500 komada sadnica malina. Čuli smo da se to traži na tržištu pa ćemo kroz maline pokušati za obitelj zaraditi dodatni novac – kazala je Anita Skalnik iz Prekopakre. Za sadnju malina, dodala je, uložili su 18.000 kuna, a ako posao dobro krene, spremni su ga proširiti.

Plasman nije problem
Obitelj Skalnik jedna je od mnogih s pakračkog područja koje su se posljednjih godina odlučile početi baviti voćarstvom. Za većinu je to zasad samo dodatni izvor prihoda, iako bi s vremenom, bude li prodaja išla dobro, za neke voćarstvo moglo postati i jedino zanimanje. – Na ovom području nema ovakvih voćnjaka i mislim da s plasmanom proizvoda zasad neću imati problema. Ako bih našao stalne otkupljivače i ako cijena bude dobra, tko zna što će biti poslije. Prve breskve sam zasadio 2007. godine i sada imam 370 sadnica, a u međuvremenu sam zasadio i 400 komada nektarina – kazao je Davor Sandrini, također iz Prekopakre.

Prvi lješnjaci i orasi
Brežuljci oko Pakraca, slažu se, pogodni su za voćarstvo, pa nije čudno što se sve više ljudi odlučuje za sadnju. Prvi su to shvatili proizvođači jabuka, koji su već osnovali i svoju zadrugu. Za breskve su se, uz Sandrinija, odlučile još neke obitelji, a prvi su put zasađeni i lješnjaci te orasi. Grad Pakrac je odlučio pomoći voćarima i vinogradarima, pa ih je počeo subvencionirati. Prošle je godine za to iz proračuna izdvojeno 50.000 kuna, a ove će iznos biti veći. Za svaki lozni cijep ili sadnicu subvencija iznosi dvije kune, a zainteresirani se još mogu javiti u Upravni odjel za gospodarstvo i društvene djelatnosti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije